Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Träning och utbildning för god omvårdnad!

Visste du att det på korttidsboendet Udden i sjukhusfastigheten finns ett testrum där både personal och patienter kan testa att använda olika hjälpmedel? Här testas välfärdsteknik med sikte på både god omvårdnad och arbetsmiljö.

– Det är vanligt att en omvårdnadstagare beviljas en korttidsplats efter till exempel en skada eller vistelse på sjukhus, berättar Fredrik Karlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Strömstads kommun. Målet med vistelsen på korttidsavdelningen kan vara att man ska träna upp eller stärka förmågan att självständigt utföra aktiviteter i det dagliga livet.

Här kommer tränings- och utbildningslokalen, alltså testrummet, in i bilden. Lokalen är utformad för att en mängd olika moment ska kunna tränas tillsammans med kommunens arbetsterapeuter och/eller fysioterapeuter. Här finns också ledstänger och trappsteg som är till hjälp när förmågan att gå ska tränas upp.

– Här görs bedömningar av patientens aktivitetsförmåga och tillsammans med patienten utformar vi träningsprogram eller provar ut hjälpmedel, förklarar Fredrik.

Lokalen används också av arbetsterapeuter och fysioterapeuter som utbildar vårdpersonalen i att använda olika medicintekniska hjälpmedel. Exempel är olika liftar och Soft Tilt som ändrar läget för sängliggande vårdtagare, rollatorer, rullstolar och arbetsstolar för att nämna några. Utrustningen testas och bedöms inför användning även på andra boenden för äldre.

Under år 2023 hölls utbildning för medicintekniska produkter vid fjorton olika tillfällen och 150 utbildningsplatser erbjöds i Uddens träningslokal. Tränat och utbildat här har man gjort sedan 2021.

Bildtext:
Annika Unger, chef för rehabenheten; Fredrik Karlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska och arbetsterapeuterna Johanna Vidal och Elisabeth Coster i tränings- och utbildningslokalen på korttidsboendet Udden.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Isaksson

SIDANSVARIG: