Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Socialförvaltningen
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30.

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen. Vi ser till att du får svar. Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till sn@stromstad.se eller ring växeln 0526-190 00.






Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

*Vi återkommer till dig inom fyra arbetsdagar och meddelar att vi tagit emot din synpunkt. Efter ytterligare tio arbetsdagar meddelar vi vad vi tänker göra åt saken. För dig som valt att få svar via vanligt brev kan det ta ytterligare någon dag.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)




Fråga 1





Ensamkommande barn och unga

Strömstads kommun tar varje år emot ensamkommande barn och unga.

Liksom andra kommuner tar vi i Strömstad emot ensamkommande flyktingbarn som söker asyl i Sverige. 2017 togs tre barn emot, för 2018 är prognosen att två till fyra flyktingbarn kommer till Strömstad.

Vissa barn får uppehållstillstånd och stannar i Strömstad, medan andra får avslag. Det är Migrationsverket som utreder asylansökningarna, som fattar beslut och som anvisar ensamkommande barn till kommunerna.

Socialnämnden har huvudansvaret för mottagande och boende. Om den ensamkommande fyller 18 år under sin vistelse i Strömstad övergår ansvaret till Migrationsverket som erbjuder boende tills prövningen av asylansökan är klar.

Boenden för ensamkommande

Strömstads kommun har två boenden för ensamkommande barn. De unga kan bo i egna rum eller i delade rum. Här finns tillgång till gemensam matsal, utrymmen för aktiviteter, tv och för socialt umgänge. Det finns personal dygnet runt.

Alla barn och unga får stöd utifrån behov. Ungdomarna får utbildning, stöd och vägledning i integrationsprocessen, fritidsstöd och hjälp i kontakter med myndigheter.

God man till ensamkommande

Ensamkommande barn tilldelas en så kallad God man om de är under 18 år när de kommer till Sverige och om denna/denne vid ankomsten är skilt från båda sina föräldrar eller från någon annan vuxen som får anses ha trätt i föräldrarnas ställe.

Vill du bli God man? Läs mer om God man..

Länkar

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Pernilla Rivera