Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Socialförvaltningen
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30.

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen. Vi ser till att du får svar. Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till sn@stromstad.se eller ring växeln 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

*Vi återkommer till dig inom fyra arbetsdagar och meddelar att vi tagit emot din synpunkt. Efter ytterligare tio arbetsdagar meddelar vi vad vi tänker göra åt saken. För dig som valt att få svar via vanligt brev kan det ta ytterligare någon dag.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)
Fråga 1

Hemtjänstpersonal hjälper äldre herre i hemmet

Hjälp i hemmet

Kommunens vård- och omsorg erbjuder hjälp och service av många olika slag för att du skall kunna känna dig trygg hemma. Om du upplever att du behöver stöd och omsorg, kontakta biståndsenheten i första hand. Behöver du hjälp med sjukvårdsinsatser kontaktar du din vårdcentral.

Du kan ansöka om:

  • Hemtjänst - Via hemtjänst kan du få hjälp med personlig omvårdnad, som till exempel dusch eller hjälp med vardagshygien och klädsel. Du kan också få hjälp med till exempel städning, tvätt, inköp eller Omfattningen av hemtjänstinsatserna beror på dina behov. Hemtjänstinsatserna kan utföras både dag- och nattetid, behovet bedöms av en biståndshandläggare.

  • Korttidsplats och växelvård, det vill säga att du är på en korttidsavdelning och därefter kommer tillbaka hem. Du kan ansöka om en korttidsplats om du tillfälligt inte kan bo hemma trots omfattande hemtjänstinsatser. Det kan till exempel vara när du ska skrivas ut från sjukhus, behöver avlastning för en tid eller av någon annan anledning behöver tätare omsorg. Behovet bedöms av en biståndshandläggare.

  • Dagverksamhet - Dagverksamheten i Strömstads kommun inriktar sig på personer med demensproblematik och sker vid Solbogården. Vi erbjuder olika aktiviteter som sång och musik, promenader, matlagning, avkoppling och vila.

  • Ledsagning - Ledsagning kan ingå som en del i ett beslut om hemtjänst eller boendestöd eller beviljas som en enskild insats. Syftet med ledsagning är att öka möjligheten till aktiviteter utanför hemmet. Ledsagning kan även omfatta att personal åker med exempelvis till sjukhus när inte anhöriga har möjlighet att följa med. Anhöriga ska dock alltid tillfrågas i första hand.

  • Trygghetslarm - Du som är över 65 år eller har någon typ av funktionsnedsättning och känner dig orolig för att till exempel ramla utan möjlighet att kalla på hjälp, kan ansöka om trygghetslarm.

  • Avlösning - Du som är anhörig och vårdar en person i hemmet som inte kan vara ensam hemma kan få hjälp med avlösning. I Strömstad kan du som är anhörigvårdare få avlösning upp till 12 timmar i månaden kostnadsfritt. Avlösningen innebär att personal kommer hem till dig så att du kan uträtta ärenden eller få annan fri tid. Du kan också ansöka om avlösning utöver 12 timmar, den tjänsten erbjuds mot avgift.

Så ansöker du

Kommunens biståndshandläggare handlägger din ansökan om stöd och hjälp i hemmet.

Du kan göra din ansökan både muntligt och skriftligt. När du har lämnat din ansökan, får du ett beslut och information om hur du kan överklaga. Du får din ansökan bedömd senast fyra veckor efter det att du ansökt om stöd. 

Vad kostar det?

De insatser du beviljas är avgiftsbelagda. Information om vilka avgifter som gäller hittar du i vår taxa för omsorgen.

Läs mer om avgifter här Länk till annan webbplats.

Läs mer om hemsjukvård

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Robin Lantz

SIDANSVARIG: Annika Unger