Trygg och hållbar omvårdnad
Strömstad liksom andra kommuner står inför utmaningen att säkerställa en trygg omvårdnad för ett ökat antal äldre invånare de närmaste 10-15 åren. Så här tar vi oss an uppgiften.
Antalet äldre i befolkningen ökar kraftigt framöver, det gäller över hela landet. Samtidigt minskar antalet personer i arbetsför ålder, det gör att det blir allt svårare att rekrytera personal. Alla Sveriges kommuner jobbar sedan flera år med strategier för att på bästa sätt möta denna utmaning. Sverige är i början på en kurva med ökande omvårdnadsbehov som sträcker sig 10-15 år framåt i tiden. Att skapa bättre förutsättningar för ett friskt åldrande och minskad ensamhet är en viktig del av lösningen.
Arbetet för en trygg och hållbar omvårdnad för både omsorgstagare och medarbetare följer två strategiska spår:
1. Effektiva och anpassade arbetssätt
Här handlar det om att på olika sätt säkerställa att personalen räcker till. Det handlar bland annat om:
- Hållbar bemanningsplanering och flexibla medarbetare. Schemaläggning utifrån heltidstjänster och planering för resurspass.
- Välfärdsteknik som sparar arbetstid. Exempel är sensorer nattetid (minskar behovet av tillsyn), atomatiserad medicindistribution och tekniska hjälpmedel vid daglig omvårdnad.
- Fokus på arbetsmiljö och friskfaktorer hos medarbetare.
2. Insatser för ett friskt åldrande
Bland annat via samverkan med civilsamhället. Det handlar till exempel om:
- Insatser mot ofrivillig ensamhet.
- Sociala aktiviteter, friskvård etc i samverkan med föreningslivet.
- Förutsättningar för mer vård hemma (riksövergripande omställning till mer mobil omvårdnad, fler ska kunna ges vård i hemmet).
Detta gör vi nu - seniorsatsning och effektivisering
Arbetet tar sikte på både kort- och långsiktiga åtgärder. En "seniorsatsning" för ökad samverkan med civilsamhället, fler aktiviteter och samvaro för äldre inleddes 2024 och har utvecklats sedan dess. Samlingsnamnet är "Senior Strömstad". Här hittar du information om aktiviteter och insatser för ett friskt åldrande!
Omsorgsverksamheten utvecklar och utvärderar löpande arbetssätt och möjligheter att effektivisera verksamheten. Kostnaderna är något högre jämfört med andra kommuner, det hänger delvis samman med att omvårdnad bedrivs vid flera, mindre boenden.
Se frågor och svar om omställningen till ökad efterfrågan på service.
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Maria Kvarnbäck
SIDANSVARIG: Pamela Olsén