Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Kommuncenter 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen. Vi ser till att du får svar. Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)


Adresser och namnsättning

Varje entré till bostadshus och fritidshus ska ha en adress. Även samlingslokaler och de byggnader som har någon form av verksamhet ska ha adresser.

Namnsättning av gator och allmänna platser är sedan gammalt en kommunal angelägenhet.

I Strömstads kommun är det Miljö- och byggförvaltningen som tar fram namnförslag och Miljö- och byggnämnden som beslutar om namn på gator, vägar, allmänna platser, broar samt kvartersnamn med mera.

I arbetet med namn och adressättning väger vi in historia och kulturhistoria, vi tar hänsyn till praktiska aspekter som att en adress ska vara entydig och lätt att hitta, det ska inte finnas risk för förväxling med mera.

Varje entré till bostads- och fritidshus samt även samlingslokaler och de byggnader som har någon form av verksamhet ska ha adresser. Alla adresser registreras i Lantmäteriets fastighetsregister och härifrån kan till exempel aktörer köpa uppgifter så att adresserna blir sökbara i GPS:er.

  • Adresser i tätorter har gatu- eller vägnamn, ett nummer och eventuellt en bokstavstillägg.
  • Adresser på landsbygden kan se ut på olika sätt. Exempel på hur en adress ska vara uppbyggd enligt standard är till exempel: traktnamn, gårdsnamn och en siffra.

Strömstad kommuns adresspolicy Pdf, 10.8 kB, öppnas i nytt fönster. (pdf, 10.8 kB)

Flyttanmälan

Från och med 1 januari 2016 ska den som flyttar alltid göra sin flyttanmälan direkt till Skatteverket. Avtalet mellan Skatteverket och Svensk Adressändring löper då ut, och Svensk Adressändring har endast kvar ansvaret för eftersändning av post. Vill man ha eftersändning beställs den för en kostnad hos Svensk Adressändring AB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Det kostar inget att göra flyttanmälan hos Skatteverket och det görs enklast med hjälp av e-legitimation (till exempel Mobilt BankID) i e-tjänsten Flyttanmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Eva Löfgren

SIDANSVARIG: Emma Carlsson