Strömstad kommun
Tekniska förvaltningen
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00
Öppetider
Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30.
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt
Felanmälan
Ställ en fråga
Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen. Vi ser till att du får svar. Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.
Lämna en synpunkt
Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.
felanmälan
I Strömstads kommun finns fem kommunala avloppsreningsverk. Österröd i Strömstad är kommunens största. Mindre reningsverk finns i Näsinge, Flåghult, Svinesund och på Långegärde, Sydkoster. Samtliga reningsverk driftas av vatten- och avloppsavdelningen. Tillsyn görs av Miljö- och hälsoskyddsavdelningen.
Avloppsvatten som kommer från kommunens hushåll och företag (Vatten- och avloppskunderna) transporteras flera mil via avloppsledningar och 130 pumpstationer in till reningsverken. På reningsverken genomgår avloppsvattnet en mekanisk, biologisk och kemisk rening innan vattnet släpps ut i naturen eller havet igen.
Österröds avloppsreningsverk är det största avloppsreningsverket i kommunen. Avloppsvatten från centrala Strömstad, Skee, Seläter, Hällestrand, Strand, Rossö och Tjärnö transporteras dit. Reningsverket renar stora volymer avloppsvatten varje år. I 2017 låg årsflödet på 1,4 miljoner kubikmeter (motsvarar 7 miljoner fyllda badkar). Dagens kapacitet ligger på 20 000 pe (pe anger den genomsnittliga mängd föroreningar i avloppsvatten som en person ger upphov till per dag.)
Läs mer om ombyggnaden av Österröds avloppsreningsverk.
Reningsverken är byggda för att rena avloppsvattnet från fosfor, kväve och organiskt material. Inkommande avloppsvatten leds via rensgaller, sandfång, biologisk rening och kemisk rening innan vattnet släpps ut i naturen igen. Vattnet cirkulerar i ett evigt kretslopp, vi behöver alla hjälpas åt för att skydda vattnet och miljön. Reningsverket klarar inte rena vad som helst. Det är bara kiss, bajs och toalettpapper som får spolas ner i toaletten. Tungmetaller och miljöfarliga kemikalier får aldrig hamna i avloppsnätet.
Under reningsprocessen produceras slam i de olika reningsstegen. Slammet avvattnas i en slamcentrifug eller alternativt pumpas ut på våra 8 vassbäddar.
För dig som har enskilt avlopp kan Miljö- och hälsoskyddsavdelningen svara på frågor. Mer information om detta får du under rubriken Eget avlopp.
Tros det vara stopp i avloppet ska Vatten- och avloppsavdelningen (VA) kontaktas. Är det stopp i avloppet kommer VA-avdelningen rensa antingen själva eller kontakta spolbil och konstatera var stoppet uppkommit. Om stoppet ligger på VA-avdelningens sida står avdelningen för samtliga kostnader. Om stoppet är på kundsidan faktureras kunden kostnaden för rensningen och spolningen.
LTA-system LTA står för Lätt Trycksatt Avlopp ett system som består av små pumpstationer, en per fastighet, som används i områden där det är svårt att få självfall i avloppssystemet.
Pumpen maler avloppet från huset till små partiklar som därefter pumpas ut till det kommunala avlopssledningsnätet via en tryckavloppsslang.
Viktigt att tänka på som fastighetsägaren är att endast spola ner det som räknas som huhållsspillvatten (toalettpapper, vatten från dusch, disk- och tvättmaskin). Unvik fett, kattsand, torkpapper då detta bidrar till att pumpen stoppar och förkortar dens livslängd. Fastighetsägaren bekostar och ansvarar för service, underhåll och tillynen av pumpen.
Kommuncenter
Stadshuset,
Norra Bergsgatan 23.
0526-190 00
kommun@stromstad.se
Växeln öppet vardagar:
8:00 - 12:00
13:00- 16:30
Journummer efter arbetstid
0526-191 50
Text
Strömstads Kommun
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00
Öppettider
Måndag- fredag
08.00-12.00 och 13.00-16.30
Sidor för intern inloggning