KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Ledbury - vår vänort

Ett vänortssamarbete är en speciell form av relation mellan två kommuner. Strömstads vänort heter Ledbury, en ort i mellersta Storbritannien.

Vänortssamarbete handlar om att dela erfarenhet, utbyta idéer, bli vänner, att besöka varandra och samarbeta genom att diskutera gemensamma problem. Samarbetet ska ge alla möjlighet att delta oavsett ålder, social klass, intressen eller politisk tillhörighet.

Strömstad har i nuläget ett aktivt samarbete med Ledbury i England. Utbyte sker främst mellan skolor och föreningar. Fotbollslaget Ledbury Swift brukar varje år besöka IFK Strömstad.

Kort om Ledbury

Ledbury är en traditionell engelsk by i Herefordshire, öster om Hereford och söder om Malvern Hills. Anorna sträcker sig tillbaka till slutet av 600-talet och byn finns noterad i Domesday-boken. Kännetecknande för Ledbury är det stora antalet bevarade korsvirkeshus från 1500 och 1600-talet. Mer om Ledbury

Vad är en vänort?

Vänorter handlar om samarbeten mellan olika städer och orter. Det kan handla om att dela erfarenheter, utbyta idéer, skaffa vänner eller om att besöka varandra.

Alla kan ta del av samarbetet mellan olika vänorter. Föreningar kan anordna träffar med varandra, fotbollsklubbar från vänorter kan till exempel träffas och spela tillsammans och lära sig av varandra. Den vänorten man knutit sig till brukar oftast ha någon likhet med den egna orten, till exempel liknande geografiska förutsättningar, liknande historia eller ungefär lika stor befolkningsmängd.

En ideell förening Ledbury and Stromstad Twinning Association Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har bildats för att utveckla samarbetet mellan Ledbury och Strömstad.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Kvarnbäck

SIDANSVARIG: Maria Kvarnbäck