Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Allmänna val

Genom att delta i allmänna val vart fjärde år är du med och påverkar hur din kommun utvecklas! Här hittar du grundläggande information om allmänna val.

I Sverige genomförs allmänna val vart fjärde år. Valen är det yttersta uttrycket för att vi lever i en demokrati. I valet röstar du på det parti och möjligtvis på den kandidat som du vill ska representera dem på nationell nivå i Riksdagen, på regional nivå (landstingsfullmäktige) och på lokal nivå (Kommunfullmäktige i Strömstad). Vart femte år hålls val till Europaparlamentet, nästa val sker år 2024.

Var och när går det att rösta?

Du kan välja att rösta på valdagen eller att förtidsrösta. Du som röstar på valdagen ska gå till den vallokal som står på ditt röstkort. Om du inte kan rösta i din vallokal på valdagen kan du rösta i förtid i en röstningslokal.

Du kan förtidsrösta inom en period fram till valdagen, information om datum kommer närmare valet. Särskilda lokaler anvisas för förtidsröstning. Det går även att förtidsrösta i andra kommuner än den du bor i.

Vem kan rösta?

Rösträtt till kommun- och regionfullmäktige har du som är:

  • svensk medborgare och folkbokförd i kommunen/landstinget
  • medborgare i något av EUs medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen/landstinget
  • medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen/landstinget
  • minst 18 år på valdagen

Rösträtt till riksdagsvalet har du som är:

  • svensk medborgare och är eller någon gång har varit folkbokförd i Sverige
  • minst 18 år på valdagen

Budröstning

Om du på grund av sjudom. funktionshinder eller ålder inte själv kan ta dig till vallokalen kan du rösta med bud. Material för budröstning kan beställas hos kommunen, telefon 0526-196 78.

Budröst med lantbrevbärare

I områden med lantbrevbäring agerar lantbrevbärare röstombud. Kontakta Jan Larsson, PostNord på telefon 070-980 18 42.

Ambulerande röstmottagare

Om du på grund av sjukdom, funktionshinder eller ålder inte själv kan ta dig till din röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan du ringa och boka ambulerande röstmottagare. Ring 0526-196 78 för att boka tid.

Information om rösträtt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Information om rösträtt för utlandssvenskar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Maria Kvarnbäck