Olyckor och kriser
Varje pedagogisk omsorg, förskola, fritidshem, förskoleklass och skola har rutiner för hur den dagliga verksamheten ska planeras gällande barnens/elevernas trygghet och säkerhet.
Trygghet och säkerhet i förskola och skola
Det finns särskilda rutiner gällande säkerhet och ansvar vid till exempel frånvaro, utflykter och i händelse av barn/elevers försvinnande.
Förskolechefer och rektorer ansvar för att rutiner finns, följs och att de är kända för personal, vårdnadshavare och barn/elever.
Verksamheten har och tar ett stort ansvar för barn och elevers säkerhet och trygghet, i pedagogisk omsorg, förskola, förskoleklass, fritidshem och skola.
Trygghet och säkerhet är beroende av kommunikation och samverkan mellan vårdnadshavare och verksamheternas personal.
- Det gäller barnens vistelsetider i pedagogisk omsorg, på förskolan och i fritidshemmet; tider och förändringar av tider måste meddelas
- Det gäller sjukanmälan och annan frånvaroanmälan till alla verksamheter; sjukanmälan måste ske löpande varje dag om inte antal dagar meddelas vid första anmälan och samma gäller vid ledigheter.
- Det gäller förändringar i vem som hämtar/lämnar i pedagogisk omsorg, på förskolan resp. på fritidshemmet; vi måste veta vem som har rätt att hämta/lämna barnen eller om de till exempel får följa med kamrater hem.
- Det gäller kontaktuppgifter till vårdnadshavare och andra anhöriga; vi måste ha aktuella telefonnummer och namn.
Större händelser och krisplan
Förskolor, pedagogisk omsorg, skolor och fritidshem i Strömstads kommun arbetar kontinuerligt med handlingsplaner för att hantera olyckor och kriser som kan uppstå. Vid en olycka eller kris är Vklass den primära kanalen som används för information till vårdnadshavare.
Viktiga begrepp
Det första som sker vid en större händelse eller kris är att skolan eller förskolan larmar polis och sätter barn och elever i säkerhet. Det kan göras genom bland annat utrymning, inrymning eller utestängning.
Utrymning - innebär att barn/elever och personalen lämnar lokalen för att söka skydd.
Inrymning - innebär att barn/elever och skolpersonal stänger in sig i klassrum, salar eller rum. Genom att låsa dörren och/eller barrikadera den blir det svårare för en misstänkt gärningsperson att komma in.
Utestängning - innebär att personalen låser lokalerna så att den misstänkta gärningspersonen stängs ute.
Handlingsplaner
Varje förskola eller skola har en handlingsplan med rutiner för att hantera olyckor och kriser. I handlingsplanerna ingår både mental och praktisk beredskap. Handlingsplanerna utvärderas regelbundet och är sekretessbelagda.
Kommunikation
När något händer är efterfrågan av information ofta stor. Personalen fokuserar på att hantera situationen och kan därför vara svår att nå. Information ges i första hand via Vklass till berörda vårdnadshavare, samt via webbplatsen stromstad.se till allmänhet. Ring aldrig kollegor eller närstående vid en händelse för att få information, utan invänta bekräftad information från verksamheten.
Vi försöker alltid vara så transparenta, korrekta och snabba som möjligt men vilken information som får lämnas och hur snabbt bedöms i samråd med polis eller andra myndigheter. Det innebär att informationen ibland kan dröja. Tänk på att respektera de instruktioner som ges och kom ihåg att vara källkritisk. Rykten och desinformation sprids snabbt i sociala kanaler och kan ibland skapa onödig oro.
Kontakt
Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se
Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Olivia Filipsson
SIDANSVARIG: Sara Arvenberg