Barnbarn pussar sin mormor på kinden

Anhörigstöd

Anhörigstödet är till för dig som har en familjemedlem eller närstående som du stöttar eller vårdar. Den närstående kan vara äldre, långvarigt sjuk eller fysiskt eller psykiskt funktionsnedsatt. Han eller hon kan också ha ett missbruk/beroende.

Du som vårdar och stöttar en anhörig gör en stor insats. Det kan dock vara både fysiskt och psykiskt påfrestande och du kan själv behöva stöd. Vilket stöd som kan bli aktuellt för dig beror på dina behov och den livssituation du befinner dig i.

Kontakta anhörigsamordnaren för information och vägledning om vilket stöd och vilka insatser som kommunen kan erbjuda dig och din närstående. Du kan också erbjudas stödjande samtal enskilt eller i grupp.

Kontakt med anhörigsamordnaren dokumenteras inte och tystnadsplikt gäller.

Digitalt stöd till anhöriga – "En bra plats"

Strömstads kommun har anslutit sig till tjänsten "En bra plats". Det gör det möjligt för dig som kommuninvånare att ta del av stöd och information på tider och platser utifrån dina förutsättningar. Här finns en gedigen kunskapssamling, samt möjlighet att nätverka anonymt med andra i samma situation. Du tar del av stödet utifrån vald diagnos och intresse.

Inklusive "Demenslotsen"

När du skapat ett konto i tjänsten får du även tillgång till "Demenslotsen" som riktar sig specifikt till angöriga till personer med kognitiv svikt eller demenssjukdom.

Det digitala stödet till anhöriga består av:

  • Information och nya händelser från kommunens anhörigstöd.
  • Nationell information: nyheter, forskning och länkar för dig som anhörig.
  • Utbildningar, webbinarium med mera till dig som anhörig.
  • Grupper: Här kan anhöriga starta diskussioner/dialoger med tips och råd till andra anhöriga.

Så får du tillgång till det digitala stödet till anhöriga:

  • Inloggning sker genom att skapa en användare, antingen genom ditt personnummer (om du är skriven i Strömstad) eller aktiveringskort som du kan få via anhörigsamordnaren, kommuncenter eller på vårdcentralen med flera platser.
  • Är du anhörig och bor i en annan kommun men stödjer någon som bor i vår kommun? Kontakta anhörigsamordnaren så får du tillgång till ett aktiveringskort.

Det digitala anhörigstödet är kostnadsfritt för dig som kommuninvånare och du har möjlighet att vara anonym.

Gå till En bra plats hemsida för att skapa ett konto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Lena Beltramin

SIDANSVARIG: Anna Almén