KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Strömstad/Ledbury - hur allt började

Kontakten med Ledbury startade på ett lite udda sätt. Svenskbördige Nick Maitland Short, som ägde en pub i Ledbury, fick på en lokal bensinstation kontakt med en Strömstadsbo med kontakter i kommunledningen. Samtalet kom att handla om Ledbury, en brittisk stad med korsvirkeshus och kullerstensgator som kännetecken.

Här på bensinmacken vid sekelskiftet dök idén upp om att Ledbury skulle kunna vara en trevlig kontakt för Strömstad. Idéen framfördes till dåvarande kommunalråd. Det blev starten till ett blivande vänortssamarbete med syftet att skapa kontakter mellan företag, skolor, ungdomsgrupper inom idrott, kulturella föreningar etc i de två städerna.

Vid Strömstiernaskolan började paralellt språklärarnas intresse växa och tillsammans med representanter för kommunledningen gjorde en lärare en resa till Ledbury i oktober 1999. Mottagandet beskrivs som överväldigande. Mötte upp gjorde dåvarande borgmästare Spencer Lane och en medlem i deras redan då etablerade vänortskommitté, Sara Grouth på flygplatsen i Bristol. Väl i Ledbury möttes den lilla svenska delegationen av svenska flaggor i affärsfönster och längs gatorna. Veckan fylles med olika aktiviteter och firande, redan här knöts starka band mellan den lilla brittiska staden och Strömstad.

En av de medföljande lärarna fick besöka John Masefield-skolan under en dag. Rektorn tog emot och några lärare och elever visade runt i skolan. Utbytesplanerna började genast ta form. Det första besöket sammanfattades av läraren:

”Det var magiska dagar och vi träffade underbara människor, som tog så väl hand om oss. Gästfriheten var stor. Det var en varm atmosfär och det kändes att det skulle kunna komma något bra utav detta.”

Det var ett mycket lyckat besök och när vi åkte därifrån var det redan tal om återbesök från Ledbury, som sedan skedde i januari. I april år 2000 undertecknades sedan vänortsavtalet.”
Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Kvarnbäck

SIDANSVARIG: Maria Kvarnbäck