KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Fiber i Strömstad

I Strömstad har de flesta tillgång till markbunden fiber. 2022 hade 95 procent av alla fastigheter i Strömstad fiber framdragen till huset eller till sin tomtgräns.

StrömstaNET är kommunens helägda fiberbolag och arbetar tillsammans med fiberföreningar för att alla invånare och företag ska få tillgång till en säker och robust internetanslutning. Fler och fler saker i våra hem eller företag kräver en uppkoppling, det kan röra sig om olika slags larm och trygghetstjänster eller bekvämlighetssaker som din tvättmaskin. Tillgången till internet även är viktig utifrån att kunna ta del av de nöjen som erbjuds genom till exempel film, TV och datorspel.

StrömstaNET tillhandahåller ett öppet fibernät, det vill säga – du som kund bestämmer vilken tjänsteleverantör, såsom Telia och Telenor, du vill ha abonnemang ifrån. Du väljer vilka tjänster du vill ha utifrån dina behov och din plånbok. StrömstaNET ombesörjer och underhåller själva infrastrukturen/fibernnätet och dess knutpunkter för att tjänsteleverantörerna ska kunna leverera sina tjänster obehindrat i alla lägen.

Så här får du fiber

Om du inte är uppkopplad på fibernätet är det ändå möjligt att du har fiber nära till hands. När StrömstaNET gräver ner fiber i kommunen så drar de den till i stort sett alla fastigheter i det planerade området, även om fastighetsägaren inte vill vara uppkopplad. Detta för att det är stor chans att påkoppling blir önskad någon gång i framtiden. Du kan kontakta StrömstaNET för få ett prisförslag på att få din fastighet uppkopplad.

Du som har fritidshus

StrömstaNET vill även att de som har fritidshus ska vara uppkopplade, även om tjänsterna bara används vissa delar av året. Många tjänsteoperatörer erbjuder abonnemang där du bestämmer hur mycket internet du vill ha under vissa tider. Till exempel kan du öka kapaciteten upp under sommaren och dra ner när du inte är där. Du kan då ofta sänka kapaciteten till en nivå som räcker för att ombesörja tillexempel ditt larm.

Frågor och svar

Kapaciteten för ditt markbundna internet begränsas av vad du betalar för. Du köper en tjänst från en Tjänsteleverantör, såsom Telia eller Telenor, som ska tillhandahålla en avtalad kapacitet. Har du däremot ett mobilt abonnemang via 4G eller 5G kan det begränsat av olika faktorer. Det som avgör hastigheten på det mobila nätet är tillexempel hur många som använder nätet på den plats du befinner dig, hur nära masten är och vilka väderförhållanden som råder. Väder och vind påverkar inte det markbundna fibernätet.

Du väljer själv vilka tjänster och vilken tjänsteleverantörer du vill använda beroende på dina behov och din budget.

Till skillnad mot mobilt bredband är fibernätet nergrävt i backen, det påverkas inte av väder och vind.

Fibernätet som StrömstaNET gräver ner beräknas ha en hållbarhet på minst 100 år.

5G är en framtidsteknik och är under uppbyggnad. Inom en överskådlig framtid så kommer inte 5G-nätet leverera i samma omfattning som fibernätet. För att 5G-nätet ska kunna nå maximal kapacitet kommer masterna behöva stå mycket tätt, detta kommer ta lång tid att bygga. Även när alla master är på plats kommer de inte kunna garantera samma trygghet som fiber då de fortsatt kommer påverkas av bland annat väder och andra användare. Det kommer även krävas en stor mängd ny hårdvara för att 5G ska kunna operera i full kapacitet.

Har du frågor om internet?

StrömstaNET vill gärna prata om fiber med dig! Vi finns tillgängliga på telefon under kontorstid, men det går även bra att skicka e-post.

Kontakt

StrömstaNet

Västra Klevgatan 9 A
452 30 Strömstad
Telefon 0526-494 10
E-post: info@stromstanet.se

http://www.stromstanet.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gratis Wifi

I Strömstad finns det gratis WiFi längs strandpromenaden/södra hamnen, från torget till Torskholmen/Skurveskär. Det finns också gratis Wifi i och runt Nordby Supermarkethallen.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Anette Knutsson