KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Strömstads badhus och kallbadhus

Strömstads badhus

Strömstads badhus startade sin verksamhet redan 1909. Strömstad var då en av Sveriges mest kända havskurorter. Detta var Strömstads första varmbadhus och på den tiden ett av Europas mest moderna varmbadhus.

Öppetider

Verksamhet

I simhallen finns idag en 25 meter lång bassäng med klorerat havsvatten samt en mindre barnpool. Mer än 100 000 personer besöker badanstalten varje år, varav cirka 40 000 är badande och drygt 60 000 nyttjar övrig friskvård.

Kommunens skolor har tillgång till simundervisning i badbolagets regi och Strömstads simförening ordnar regelbundet simskola i simhallen. Här finns också ett friskvårdsutbud i form av gruppträning och gym. Till badhuset hör också kallbadhuset vid Laholmen.

Strömstads badhus drivs som ett aktiebolag (kommunalt bolag) där kommunen äger samtliga aktier. 

Framtidsfrågor

I kraft av ålder och flitig användning behöver anläggningen renoveras. Det inkluderar lagning av betong, nytt tätskikt och nya kakel och klinker, ny rening för badvatten, ny ventilationsanläggning, ny barnpool mm. Utredning om badhusets framtid pågår.

Mer om kallbadhuset

Kallbadhuset i Strömstad ligger längs med strandpromenaden utanför Laholmen i centrala Strömstad. Det nuvarande kallbadhuset är det tredje som byggts. Det första låg vid Bojarkilen och var verksamt på 1700-talet. Det andra byggdes 1887 och fick en något mer central placering i södra hamnen. Det revs 1967. Dagens kallbadhus invigdes i juni 2005.

Kurorten Strömstad

Strömstad är en gammal anrik kurort och verksamheten startade runt 1780. På mitten av 1800-talet kom det långväga gäster som ville få hjälp med hudsjukdomar, ledbesvär och andra problem. Ofta stannade gästerna en vecka för att hinna med alla behandlingar i form av salta bad, tångbad, samt inpackningar med mineralrik lera.

För att gästerna även skulle roa sig eller ”förlusta sig” som det hette på den tiden, byggdes societetshuset Skagerack som stod klart 1877. Det är från denna tid som uttrycket ”badgäster” härstammar.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Marcus Palm