KONTAKT

Socialförvaltningen
sn@stromstad.se

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Össbygården

Össbygården från utsidan

Össbygården är ett demensboende som ligger mitt i en levande lantlig miljö, med en skola alldeles intill. Från boendet har man utsikt över en hästhage och på baksidan finns Näsinge flygfält.

Inriktning

Össbygården är ett demensboende med fokus på personcentrerad vård och omsorg i en hemtrevlig miljö på landsbygden. Össbygården är Stjärnmärkt, vilket säkerställer att alla med en demenssjukdom ska få samma höga kvalitet i omsorg och bemötande

Boendemiljö
Boendet är i ett plan med tio lägenheter, fem tvårumslägenheter, fem enrumslägenheter och en avlastningsplats. Samtliga lägenheter är utrustade med dusch och toalett samt uttag för TV och telefon. Det finns ett allrum där vi se på TV eller kan sitta och småprata över en kopp kaffe.

Rummen är omöblerade vid inflyttning med undantag för en höj och sänkbar säng som tillhör lägenheten.
Tvårumslägenheterna är på 46 kvm och har ett vardagsrum med pentry, badrum, sovrum och en egen uteplats.
Enrumslägenheter är på 33 kvm med vardagsrum, pentry och badrum.

Utemiljö
Runt huset finns en stor solaltan och på baksidan av huset har vi en stor altan med utsikt mot en hästhagen samt vår trädgård som har bärbuskar och fruktträd. Vid entrén till Össbygården har vi en stor uteplats där vi tillbringar många timmar när vädret tillåter. Össbygården ligger på markplan och det finns en asfalterad gångväg runt hela huset som är lättframkomlig även med hjälpmedel.

Personalens kompetens
Personalen består av sjuksköterska, undersköterskor och vårdbiträden med utbildning inom demensvård. Personal finns på plats under hela dygnet och arbetar därmed dag/kväll och natt. Vår strävan är att ha en personcentrerad vård och omsorg. Össbygården är Stjärnmärkt av Svenskt Demenscentrum Länk till annan webbplats. och har fått diplom med Stjärnmärkts symbol. Det är ett bevis för att medarbetarna har fått grundläggande kunskap om demenssjukdomar och verktyg för att arbeta personcentrerat, något som har högsta prioritet i Socialstyrelsens nationella riktlinjer.

Måltider

7.30-9.00 Frukost
11.00 Mellanmål/fika
12.30 Lunch
15:00 Mellanmål/Kaffe
17.30 Kvällsmat

Det serveras även smörgås/proviva/frukt innan sänggående eller om hyresgästen är vaken på natten för att bryta nattfastan.

Aktiviteter

Mitt i huset ligger ett stort kök med matrum där vi bakar och äter tillsammans. Varje dag finns en utsedd aktivitetsansvarig som håller i en gruppaktivitet vid kl.11. Daglig utevistelse erbjuds till alla våra hyresgäster.

Ungefär en gång i månaden har vi musikunderhållning, vilket brukar skapa en härlig stämning.

Vi har även ett samarbete med förskolan Mellegården som ligger tvärs över gatan. Vi har planerade aktiviteter tillsammans med våra äldre och barnen en gång i veckan. För det mesta är vi på Össbygården, men ibland går vi till förskolan och ibland umgås vi utomhus tillsammans. Det är en mycket uppskattad aktivitet av såväl våra hyresgäster som av barnen. Vi ser att samarbetet bidrar till stor glädje och gemenskap.

Övrigt
Förutom att det arbetar personal dygnet runt använder sig Össbygården av trygghetsskapande sensorer. Fysisk tillsyn på natten kan ofta väcka en hyresgäst, vilket kan leda till dålig sömn. Våra sensorer är anpassade efter hyresgästens behov och är ett komplement som kan ge våra hyresgäster en bättre sömn och ökad livskvalitet

Vid inflytt får du en kontaktperson som skall se till att du får den vård och omsorg som är anpassad efter ditt behov. Kontaktmannaskapet ska skapa trygghet för den enskilde och trygghet för de närstående att veta vem de ska vända sig till med funderingar och frågor.

Hyresgäst/närstående ansvarar själv för inköp av kläder och annat hyresgästen har behov av, samt att följa med vid läkarbesök.

Kontakt

Kommuncenter
0526-190 00
kommuncenter@stromstad.se

Enhetschef
Xufe Emini
0526-194 88
xufe.emini@stromstad.se

Besöksadress:
Össbygården 5, Näsinge
Telefonnummer: 076-696 64 22

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Pamela Olsén

SIDANSVARIG: Joakim Möller