KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Barn- och utbildnings-förvaltningen
Klockaregatan 2
bun@stromstad.se

Ansök till vuxenutbildningen

Vill du gå en kurs eller utbildning inom vuxenutbildningen? Här hittar du länk för att fylla i din ansökan och information om sådant som är bra att veta! I filmen ovan får du instruktioner och ser hur du gör för att ansöka till Strömstads Vuxenutbildning.

Att tänka på vid ansökan

Ansökan till vuxenutbildningen i Strömstad görs genom vår e-tjänst. Kom ihåg att söka innan ansökningsfristen löper ut. Vid ansökan ska du bifoga kopia på betyg och/eller intyg som styrker dina förkunskaper.

Fritt sök i fem kommuner

Vi samarbetar med vuxenutbildningen i Munkedals, Sotenäs, Lysekils och Tanums kommun och du har därför möjlighet att söka utbildningar i dessa kommuner. Ansökan görs i respektive kommun:

Ansökningsperiod

För delar av utbildningsutbudet i Strömstad kan en sen ansökan göras, det gäller för ett urval kurser och yrkesutbildningar som startar i augusti. Kontakta studie- och yrkesvägledare vid frågor gällande studier i höst. Det finns platser kvar på delar av utbildningsutbudet, i mån av plats tas fler sökanden in. Det är längre handläggningstider under semesterperioden. Utbildningsstart 26 augusti 2024.

Behörighet

Du som är bosatt i Sverige är behörig att delta i utbildning på grundläggande eller gymnasial nivå från och med andra kalenderhalvåret det år du fyller 20 år. När det gäller svenska för invandrare är det från och med det år du fyller 16 år.

Du är välkommen till vuxenutbildningen från hösten samma år som du fyller 20 år. Man kan vara behörig att läsa på komvux även om man är yngre än 20 år förutsatt att man har slutfört gymnasiet eller av särskilda skäl. Du har rätt att gå utbildningar inom kommunal vuxenutbildning (komvux) för att bli behörig till högskola eller yrkeshögskola.

Ingen platsgaranti

Det finns ingen platsgaranti inom vuxenutbildningen. Om inte alla sökande kan antas, måste ett urval göras enligt Förordningen om vuxenutbildning (2011:1108). Kommunen beslutar vilka sökande som ska antas. Din utbildningsbakgrund och huruvida du har arbete eller inte påverkar och sökande med en svag ställning på arbetsmarknaden prioriteras. Kontakta vår studie- och yrkesvägledare för att få information om vad som gäller för dig.

> Läs mer om behörigheter och antagning på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

Utbildningsstart och antagningsbesked

Du får antagningsbesked/kallelse och schema så snart antagningen är klar. Därefter hanteras ansökningar och löpande antagningar i mån av tid och plats.

Fristående kurser och yrkesutbildningar startar under förutsättning att det blir ett tillräckligt antal studerande.

Skolstart och studieperioder

26 augusti 2024 - 10 januari 2025
13 januari 2025 - 30 maj 2025
25 augusti - 9 januari 2026

Studietakt

  • Heltid 100 % – 20 poäng per vecka
  • Deltid 75 % – 15 poäng per vecka
  • Deltid 50 % – 10 poäng per vecka

Läsa på distans

Om du saknar kurser i vårt utbud eller inte har möjlighet att studera på plats på Strömstads vuxenutbildning, kan det finnas möjlighet att studera på distans. Du bokar då ett personligt möte hos vår studie- och yrkesvägledare. Kontaktuppgifter och telefontider står i kontaktrutan på denna sida. Du kommer att behöva lämna in betyg och ett personligt brev/följebrev där du beskriver varför du vill läsa kursen och vad ditt mål med kursen eller utbildningen, är. Det är rektor som tar beslut om du blir beviljad att läsa kursen eller inte. Vi erbjuder distanskurser genom Hermods.

Kostnader

Undervisningen på Vuxenutbildningen är kostnadsfri för dig som elev. Ditt kursmaterial betalar du däremot själv. Om en del av utbildningen är arbetsplatsförlagd eller om du går en lärlingsutbildning måste du själv bekosta resor till och från arbetsplatsen, arbetskläder, skyddskläder med mera.

Studiestöd – studiemedel

Du som studerar kan få ekonomiskt stöd för att finansiera studietiden. Du ansöker om studiemedel från myndigheten CSN (centrala studiestödsnämnden). Du kan även ha rätt till omställningsstudiestöd eller studiestartsstöd.

> Läs mer om studiestöd – studiemedel

Information till dig som söker yrkesutbildning

  • Cirka 1-2 dagar per vecka är det teori på skolan, utöver det ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande) på en arbetsplats samt självstudier.
  • Du har goda möjligheter för att kombinera deltidsarbete och studier.
  • Du har en lärare som kommer att ha kontakt med din handledare och besöka dig på din APL-plats. Det är din lärare som sätter betyg efter samråd med din handledare.
  • Du kommer att få uppgifter från skolan som du skall lösa på din APL-plats.
  • Du betalar själv dina resor till och från din APL-plats.
  • Du får själv bekosta och köpa dina böcker, liksom arbetskläder och eventuell skyddsutrustning.
  • Kommunens försäkring  Länk till annan webbplats.gäller vid olycksfall.
  • Du har möjlighet att söka studiemedel (CSN)
  • Du kan som vuxen mitt i arbetslivet få omställningsstudiestöd för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden (csn.se/omstudiestod Länk till annan webbplats.)

Kontakt

Administration
Telefon: 0526‑195 04
vuxenutbildningen@stromstad.se

Reception
Telefon: 0526-195 00

Studie- och yrkesvägledare
Martin Klavblom
Telefon: 0526-195 61
martin.klavblom@stromstad.se
Telefontider:
Måndag - fredag 09.00 - 10.00

Besöksadress
Strömstads Vuxenutbildning
Tångenvägen 2

Postadress
Strömstads kommun
Vuxenutbildningen
452 80 Strömstad

Rektor
Alexander Johansson
Telefon: 0526-195 20
alexander.johansson1@stromstad.se

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Alexander Johansson