KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Vägar in till läraryrket

Är du intresserad av att bli bland det finaste man kan vara – lärare eller förskollärare? Vi behöver dig! Det finns olika vägar in till läraryrket oavsett vem du är eller var du befinner dig i livet. Kanske har du precis börjat fundera eller hunnit en bit på vägen.

Dra nytta av dina tidigare högskolestudier

Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vänder sig till dig som redan har högskolestudier i ämnen som undervisas i svensk skola. Genom KPU kan du komplettera dina tidigare studier och ta ut en ämneslärarexamen.
» Läs mer om KPU och om hur du ansöker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jobbar du inom skolan men saknar examen?

Om du redan jobbar som lärare idag men saknar examen, kontakta din närmaste chef för att diskutera möjligheterna. Du kan komplettera dina studier i programmet vidareutbildning av lärare (VAL).
» Läs mer om VAL Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lärare som vill studera vidare för att få examen eller bredda sin behörighet kan få ersättning för kurslitteratur och få ledigt med lön för tid vid universitetet eller högskola. Det gäller om verksamheten har behov av det du studerar. Kontakta din rektor för mer information. 

Vidareutbildning för utländska lärare

Har du en utländsk lärarexamen eller en utländsk examen motsvarande ett svenskt skolämne och vill bli behörig lärare eller förskollärare i Strömstad? Då kan du komplettera med att gå utländska lärares vidareutbildning (ULV).
» Läs mer om ULV Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

VFU (verksamhetsförlagd utbildning)

Studerar du och är på väg ut i arbetslivet? Du är välkommen att göra din VFU i Strömstad! Du kan göra VFU hos oss från förskolan upp till gymnasiet. VFU:n är det perfekta tillfället för dig att lära känna vår organisation och träffa dina framtida kollegor.

Under din tid som VFU-student i Strömstads kommun vill vi att du ska se och känna dig som en viktig medarbetare och blivande kollega till oss. Du kommer att få möjlighet att ta del av kunskaper och erfarenheter från vår erfarna och kompetenta personal och att möta barn och ungdomar i olika åldrar i våra verksamheter.

Vi vill att du ska prova olika metoder och aktiviteter, ta initiativ, tänka flexibelt och mångsidigt och på olika sätt medverka i verksamhetens utveckling. Ta chansen att utveckla dig själv i din blivande yrkesroll, så att du kan få möjlighet att arbeta tillsammans med oss när du är klar med din utbildning.

Vi erbjuder:

 • VFU med kvalitet
 • Handledare med erfarenhet av yrket
 • Möjligheten att utveckla dina styrkor med hjälp av regelbunden feedback på din prestation
 • Inbjudan till kompetensutvecklingsdagar
 • Gemensam introduktion och träffar
 • Riktade fortbildningsinsatser (barn- och elevhälsa, SSA -samverkan skola och arbetsliv, entreprenörskap, digitalisering)
 • Kollegialt lärande
 • Valet mellan stora och små enheter inom stad eller landsbygd
 • Möjligheten att bidra till skolutveckling
 • Stora möjligheter till anställning
 • Din framtid

Belastningsregisterutdrag

För att du ska kunna göra din verksamhetsförlagda utbildning behöver du uppvisa belastningsregisterutdrag. Beställningsblanketter hämtar du från polismyndighetens webbplats.

Kontakt

Samordnare VFU: Terése Lomgård Lans, terese.lomgard@stromstad.se, tfn 0526-194 67

Arbetsintegrerad lärarutbildning (AIL)

I AIL-lärarutbildningen studerar du på 75% studietakt, vilket möjliggör att du, om du får en tjänst i skolan, kan arbeta deltid under utbildningstiden. Detta upplägg ger en unik möjlighet till integrering av teori och praktik. Tack vare utbildningens upplägg har du möjlighet att studera och arbeta som lärare samtidigt.

» Här kan du läsa mer och se vilka lärosäten som erbjuder arbetsintegrerad lärarutbildning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jobba som timvikarie i skola eller förskola

Strömstads kommun söker timvikarier inom skola och förskola. Hör gärna av dig till vår bemanningscentral om du är intresserad av att ingå i vår vikariepool! Ett sätt att prova på om yrket är något för dig och som kan leda till en lärarkarriär.
» Bemanningscentralen

Skugga en lärare

Får du ersättning i form av a-kassa eller aktivitetsstöd och saknar sysselsättning? Då har du möjlighet att skugga en lärare – en chans att få inblick och erfarenhet. Kontakta oss (se nedan).

Hör gärna av dig!

Kontakta oss om du har funderingar kring att bli lärare eller förskollärare:

Förvaltningschef
Helene Evensen
0526-191 27
helene.evensen@stromstad.se

Sara Arvenberg
Verksamhetschef Strömstad Gymnasium, Strömstads Vuxenutbildning samt Grundskolan åk 7-9
sara.arvenberg@stromstad.se

Björn Nilsson
Verksamhetschef Förskola, Grundskolan åk 4-6, Anpassad grundskola, Fritidshem samt Elevhälsa
bjorn.nilsson@stromstad.se

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Terése Lomgård Lans

SIDANSVARIG: Karin Mellberg Jansson