Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Kommuncenter 0526-190 00

kommun@stromstad.se

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Om deltidsbrandmän för dig som arbetsgivare

Räddningstjänsten i Strömstads kommun söker fler deltidsbrandmän i hela kommunen. Du och ditt företag kan göra skillnad i säkerhetsarbetet för alla kommunens invånare genom att ge dina medarbetare möjlighet att vara verksamma som deltidsbrandmän.

Att arbetsgivare ger medarbetare möjlighet att vara verksamma som deltidsbrandmän är en mycket viktig insats för att vi ska kunna hjälpa människor vid bränder, olyckor och sjukdomsfall i hela Strömstads kommun. Alla förväntar sig snabb och professionell hjälp när olyckan är framme. För att detta ska vara möjligt behöver vi alla hjälpas åt. Du som arbetsgivarna har ett stort ansvar att låta din personal ha möjlighet till en anställning som deltidsbrandman hos oss.

Systemet med deltidsbrandmän är ryggraden i svenska kommuners räddningstjänst. Av landets totalt närmare 16 000 brandmän är omkring 10 700 deltidsanställda. I Strömstads kommun behöver vi deltidsbrandmän till våra stationer i Skee och Strömstad.

Att ha en eller flera brandmän på arbetsplatsen är faktiskt en tillgång för dig som arbetsgivare! Du får en person med stort säkerhetskunnande och en professionell livräddare i verksamheten.

Hur ofta?

Att vara räddningspersonal i beredskap, eller deltidsbrandman som det även kallas, innebär att personen har ett ordinarie arbete som den får gå ifrån när det går larm. Inom fem minuter från larm ska deltidsbrandmannen byta till larmkläder och sitta i ett av stationens räddningsfordon.

Låt inte detta skrämma er allt för mycket, en deltidsbrandman är i snitt borta mindre än 1 timme från sitt arbete den veckan denne har beredskap. Det blir alltså mindre än 1 timme i månaden. Utbildningen står vi på Räddningstjänsten för och även lönen under utbildningsveckorna. Övningar sker på kvällar och helger med undantagsfall en heldag per år. Är er verksamhet uppbyggt på annat sätt, finns det alltid kreativa lösningar att ta till i beredskapsschemat.

Kostar inget för dig som arbetsgivare

När deltidsbrandmannen åker på hjälpinsatser eller är på utbildning får hon eller han lön från räddningstjänsten. Vid insatser och utbildning under ordinarie arbetstid görs löneavdrag hos huvudarbetsgivaren.

Du som arbetsgivare får ingen direkt ersättning från räddningstjänsten, men får däremot en medarbetare med gedigna kunskaper inom brandskydd, livräddning och olycksförebyggande arbete.

Vad händer vid skador eller sjukdom i samband med tjänstgöring som deltidsbrandman?

Räddningstjänsten betalar 80% av ersättningen deltidsbrandmannen skulle ha fått från räddningstjänsten under två veckor. Därefter utgår ersättning från Försäkringskassan. Eventuella rehabiliteringsutredningar ansvarar huvudarbetsgivaren för. Räddningstjänsten försöker alltid medverka och hjälpa till i sådana sällsynta fall.

Länkar

Läs mer om yrket: Deltidsbrandman - Har du vad som krävs (blideltidsbrandman.nu) Länk till annan webbplats.

Läs mer om Räddningstjänsten Strömstad: Räddningstjänst - Strömstad (stromstad.se) Länk till annan webbplats.

Läs mer om att bli brandman i Strömstad: Bli brandman - Strömstad - Strömstad (stromstad.se) Länk till annan webbplats.


Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Karin Mellberg Jansson