Radonsäker grund
Idag tillverkas inte byggnadsmaterial med så hög radioaktivitet att det utgör någon nämnvärd radonrisk. Däremot bör du alltid kontrollera marken och fyllnadsmaterial. När du söker bygglov kan miljö- och byggnämnden informera om radonförhållandena i marken och eventuell risk för hög radonhalt i brunnsvattnet där du planerar att bygga.
Radon
Radon i hus kan komma från marken, byggnadsmaterialet eller hushållsvattnet. Radon är en gas som naturligt bildas då grundämnet radium sönderfaller. Radium finns överallt i naturen i olika stora koncentrationer. Radongasen är osynlig och luktfri. Det enda sättet att upptäcka det på är att mäta.
Högrisk,- normalrisk-, och lågriskområden
Risken för att radonhalterna ska bli för höga i ett nybyggt hus beror på var du bygger. Kommunen har en kartering som identifierar högrisk-, normalrisk- och lågriskområden. Karteringen är en god hjälp på vägen, men för att veta säkert behöver du göra en mätning.
Byggherrens ansvar
När det gäller luften i våra bostäder är marken under huset sannolikt den vanligaste radonkällan. Det är du som byggherre som ansvarar för att huset byggs så att radonhalten i inomhusluften inte överskrids. Ju tidigare i processen som radonfrågan uppmärksammas desto större är chansen att du hittar en bra och billig lösning.
Bygg en radonsäker grund
Du kan undvika förhöjda värden av radon i inomhusluft genom att grundlägga så att konstruktionen mot marken blir lufttät. För att hitta den bästa lösningen i just ditt fall – rådgör med din konstruktör!
Vem bär det yttersta ansvaret?
Det är viktigt för dig som byggherre/sökande att komma ihåg att det alltid är du som bär det yttersta ansvaret för byggets kvalitet och säkerhet.
Kontakt
Kommuncenter
0526-190 00
kommuncenter@stromstad.se

Läs mer om radon
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Marita Lindhav
SIDANSVARIG: Ronny Andersson