Buller
Buller är ljud som vi upplever som störande, och är den miljöstörning som berör flest människor i Sverige. Hur vi uppfattar buller och vad som gör att vi störs varierar mellan olika personer. Buller påverkar vår hälsa och vår möjlighet till en god livskvalitet.
Exempel på vanliga bullerkällor är värmepumpar, ventilationsfläktar, trafik, grannar, restauranger och byggarbetsplatser. Om du har problem med buller i din bostad är det i första hand den som äger bullerkällan som du ska kontakta. Hjälper inte det eller om du inte kan nå rätt person så kan du kontakta miljö- och hälsoskyddsavdelningen. Tillfälliga störningar är dock inget som avdelningen kan hjälpa till med.
Vad kan jag själv göra?
Vänd dig i första hand till den som är ansvarig för den bullrande verksamheten. Om du bor i hyresrätt kontaktar du din hyresvärd och beskriver problemet. Bor du i bostadsrätt kontaktar du bostadsrättsföreningen. Om detta inte löser problemet kan du vända dig till miljö- och hälsoskyddsavdelningen.
Vad kan miljö- och hälsoskyddsavdelningen göra?
För att kunna bedöma om ljudet är för högt använder miljö- och hälsoskyddsavdelningen riktvärden från Naturvårdsverket för utomhusbuller och Folkhälsomyndigheten för inomhusbuller. Om en utredning visar att ljudet är för högt kan krav på åtgärder ställas.
Mer information
På Naturvårdsverkets Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Folkhälsomyndighetens
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. webbplatser kan du läsa mer om buller.
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Angelica Karlsson
SIDANSVARIG: Fredrik Werling