Detta kan du få hjälp med
Bistånd ges i första hand genom den kommunala öppenvården. Här finns personal med särskilda kunskaper att utreda och behandla alkohol- och narkotikaberoende personer.
Kommunens socialsekreterare är dörren in för dig som vill ha stöd och hjälp i fråga om missbruk. Du kan kontakta oss direkt och vi garanterar att du får en tid inom tre dagar. Kontaktuppgifter hittar du till höger. Du kan också vända dig till vår öppna och rådgivande verksamhet Lotsen, mer info nedan. Vill du träffa andra i samma situation är du välkommen till vår mötesplats på Södra Bergsgatan.
Behandlingsgaranti
Vi vill ge så bra service och hjälp som möjligt. Vår behandlingsgaranti innebär att längsta väntetid för ett första samtal med socialsekreterare ska vara tre dagar samt att det ska gå högst fyra veckor innan en individuell vårdplan upprättas.
Så går utredningen till
Vi bedömer ditt behov av hjälp genom att du och din socialsekreterare träffas ett antal gånger för att prata om din situation. Samtalen fokuserar på ditt problem, hur du ser på dig själv och ditt hjälpbehov. Vi pratar också om hur din livssituation ser ut i fråga om arbete/sysselsättning, relationer med mera. Utredningen dokumenteras med dina synpunkter inkluderade. Allt sker i samförstånd med dig. Därefter görs en bedömning av ditt vårdbehov och vi rekommenderar en lämplig hjälpinsats. De insatser vi enas om sammanfattas i en vårdplan anpassad till dina behov. Vad hjälpen består av varierar därmed från person till person.
Socialtjänstens Resursteam
Resursteamet är en del av socialtjänstens Vuxenenhet. Vi arbetar med människor som har någon form av riskbruk, missbruk eller beroendeproblematik. Vårt arbete handlar om att erbjuda stöd när någon vill förändra sitt liv.
Vi arbetar i ett tätt samarbete med handläggare på IFO vuxen. Det är i första hand genom dem vi får våra uppdrag. Vill du av någon anledning endast ha råd eller stöd i ett första skede, utan att ta kontakt med en handläggare, är du naturligtvis välkommen att kontakta oss för ett samtal.
Vi kan bland annat erbjuda
- Motiverande samtal (MI)
- Återfallsprevention
- 12-stegsbehandling
- Haschprogrammet (HAP) Haschprogrammet för ungdomar (CPU)
- Case management
- Drogtester
- Alkometertester
- Vi kan vid önskemål även vara med som stöd vid läkarbesök eller besök hos annan myndighet.
- Vi kan vara behjälpliga som stöd vid att söka arbete, bostad eller skapa meningsfulla fritidsaktiviteter.
- Anhörigstöd till människor som lever nära någon med ett beroende (CRAFT)
Vi arbetar måndag - fredag 8 - 17
Drop in måndagar 8 - 10
Övrig tid enligt överenskommelse
Besöksadress
Södra Bergsgatan 6A
452 30 Strömstad
Alkohol/drogrådgivning
Lotsens rådgivningstelefon kan du kontakta om du är orolig för någon du känner eller för din egen del, om du vill ha stöd/samtal eller inte riktigt vet var du ska vända dig. Här kan du vara anonym och det görs ingen dokumentation av ditt samtal.
Telefontid måndag 10.00 – 12.00 för personlig kontakt, övriga vardagar går det att tala in ett meddelande som lyssnas av på förmiddagar tisdag - fredag.
Telefon 0526-195 72
Behandlingshem
I vissa fall när insatser inom kommunens regi inte räcker till, kan du bli beviljad vistelse på behandlingshem.
Lagen om vård av missbrukare
Om en person genom sitt missbruk utsätter sig själv eller någon närstående för allvarlig fara, men trots detta inte vill ha vård, är socialtjänsten skyldig att starta en utredning enligt LVM, Lagen om vård av missbrukare. Utredningen kan visa på behov av tvångsvård. Ett sådant beslut fattas av förvaltningsrätten där den som berörs alltid har ett offentligt biträde (jurist) som framför klientens uppfattning.
Kontakt
Strömstads kommun
0526-190 00 växel
Socialtjänstens vuxenhet
Individ- och familjeomsorg
0526-192 77 (växel, kl. 9-12, 13-16)
Enhetschef
Ulrika Reinholdsson
0526- 191 81 ulrika.reinholdsson@stromstad.se
Verksamhetschef IFO: Anna Almén
0526-194 84
Besöksadress: Surbrunnsgatan 13
Fax: 0526-194 87
Socialtjänstens resursteam:
Marie Persson Psykiatrisjuksköterska/behandlare 070-28 17 202
Pauline Ward Behandlare 070-22 86 500
Susanne Stenlund. Behandlare
070-26 49 573
Besöksadress
Södra Bergsgatan 6A
Alkohol/drogrådgivning
0526-195 72
Telefontid mån 10.00-12.00
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson
SIDANSVARIG: Ulrika Reinholdsson