Regler vid försäljning
Det finns många regler man måste följa när man säljer tobak. Om du har tillstånd är det viktigt att du inte säljer tobak till personer under 18 år och det ska vara skyltat med 18 års åldersgräns. Det finns mycket strikta regler om hur marknadsföring får göras och hur tobak ska vara märkt.
Egenkontrollprogram
Om ni säljer tobak, tobaksfria nikotinprodukter och e-cigaretter så behöver ni ha ett egenkontrollprogram. Det ska vara anpassat till er butik och innehålla de rutiner som personalen behöver för att veta vad som gäller, och vem som ansvarar för vad.
Ni kan använda samma program för alla dessa produktgrupper, så länge det tydligt framgår vilka regler som gäller för respektive produkt. Programmet kan vara digitalt eller i pappersform, men det ska alltid vara lätt tillgängligt för personalen och kunna visas upp vid tillsyn.
Om ni har en affärsmodell där ni erbjuder hemleverans eller avhämtning så är det extra viktigt att ni i egenkontrollprogrammet beskriver hur ni säkerställer att den som tar emot varorna är över 18 år. Ålderskontrollen får normalt inte överlåtas till ett annat företag, utan det är ni som ansvarar för att kontrollen genomförs på rätt sätt.
Vid tillsyn kontrollerar vi att det finns en signeringslista som visar att personalen regelbundet får utbildning om försäljningen. Det är viktigt att personalen är medveten om sitt ansvar. Genom signeringslistan kan ni visa att information och utbildning har genomförts. Personal bör få utbildning minst en gång per år.
Tobaksvaror - bilagor och egenkontrollprogram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ålderskontroll
Var konsekvent med ålderskontrollen
Den som säljer tobaksvaror, e-cigaretter eller tobaksfria nikotinprodukter är skyldig att försäkra sig om att kunden är över 18 år. Det är ett personligt ansvar – och det är ett brott att sälja till någon som är minderårig. Det gäller oavsett om försäljningen sker i butik, vid avhämtning eller vid hemleverans.
Det kan vara svårt att avgöra någons ålder – många ungdomar under 18 år ser äldre ut än de är. Därför är det viktigt att ålderskontrollen sker konsekvent. Det är helt okej att be om legitimation även av personer som ser ut att vara över 25 år.
Ett gott råd är att hellre fråga en gång för mycket än en gång för lite.
Enligt en undersökning från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) har snusandet bland unga aldrig varit så utbrett som nu. Det vita snuset är det som ökar mest.
I årskurs 9 uppger 24 procent av eleverna att de röker, snusar eller använder e-cigaretter. I gymnasiets årskurs 2 är siffran 42 procent.
Undersökningen visar också att de flesta minderåriga får tag på produkterna via kompisar – men många köper också själva. I årskurs 9 är det cirka 40 procent, och i gymnasiet nästan hälften.
Det är ofta ungdomar som ser äldre ut än sin faktiska ålder som lyckas köpa själva – och som sedan köper ut till andra. De som försöker handla är alltså inte de som ser unga ut, utan de som lätt kan tas för att vara över 18 trots att de är minderåriga.
Därför är det extra viktigt att alltid kontrollera legitimation om det finns minsta tvekan.
Skyltar om åldersgräns
Det ska finnas tydliga skyltar som visar att det är 18-årsgräns för att handla. Skyltarna ska vara i gott skick och placeras så att de syns väl för kunderna.
Om ni säljer flera typer av produkter – till exempel tobak, tobaksfria nikotinprodukter och e-cigaretter – ska det framgå att åldersgränsen gäller för samtliga. Vill ni förkorta ”tobaksfria nikotinprodukter” kan ni använda ordet ”nikotinprodukter” istället.
Ni får gärna ta fram egna skyltar, så länge det tydligt framgår vad som gäller.
Marknadsföring
Marknadsföring av tobaksvaror och nikotinprodukter är som huvudregel förbjuden. Några få undantag finns – men de ska tolkas restriktivt. Enligt lagen får marknadsföringen inte vara påträngande, uppsökande eller utformad så att den uppmuntrar till bruk. Det innebär att den som inte själv letar efter tobaksprodukter inte ska behöva exponeras för den.
Det ställs särskilt höga krav på måttfullhet vid all marknadsföring av tobak, e-cigaretter och tobaksfria nikotinprodukter. Marknadsföringen får inte bidra till att bruket ökar, inte förstärka en positiv bild av produkterna, och inte heller dra till sig uppmärksamhet genom till exempel storlek, placering eller ljuseffekter.
Det finns också ett folkhälsoperspektiv. När produkter som snus och cigaretter förekommer ofta i vardagsmiljön – till exempel i butiker eller andra offentliga sammanhang – riskerar de att normaliseras. Det kan påverka särskilt barn och unga, som får intrycket att dessa produkter är en självklar del av livet. Därför är det viktigt att synligheten begränsas.
Hur vet man vad som är tillåtet?
Vad som bedöms som tillåtet kan förändras över tid. Nya domar och uttalanden från myndigheter påverkar tolkningen, och vi strävar efter att göra en enhetlig bedömning för att undvika orättvisor och skapa tydliga ramar för butiksägare och aktörer.
Ett grundkrav är att marknadsföring bara får synas för dem som aktivt letar efter produkten – alltså när kunden redan står nära varorna. Informationen ska vara saklig, relevant för produkten och utformad på ett neutralt sätt. Ett enkelt budskap på en lugn bakgrund fungerar oftast bäst. Undvik känsloladdade symboler som hjärtan eller naturbilder som ger produkten en romantiserande inramning.
Skärmar är ofta problematiska. Både ljusstyrka, placering, storlek och rörliga bilder kan göra att de fångar blicken på ett sätt som strider mot kravet på måttfullhet. Även snuskylar med lysdioder och digitala ytor i ovankant väcker ofta uppmärksamhet hos fler än de som är intresserade av produkten – och därför är det sällan de uppfyller kraven.
Tillåten och otillåten marknadsföring – några exempel
Varje fall behöver bedömas i sin helhet, men här följer en vägledning:
- Små, enstaka budskap kan ibland vara okej – men inte om helheten blir dominerande.
- Samma meddelande bör inte förekomma på flera ställen i butiken.
- Logotyp i ovankant på en snuskyl kan vara tillåtet, men måste ses i sitt sammanhang.
Snuskylar för vitt snus har ofta både en skarp belysning och digital skärm – en kombination som drar blickarna till sig. Då är det svårt att uppfylla lagens krav på särskild måttfullhet.
Evenemang och tillfälliga stånd för tobaks- och nikotinprodukter strider oftast mot kravet på särskild måttfullhet, särskilt om de riskerar att synas för barn och unga. Detsamma gäller rabatter, gåvor, gratisprover, tävlingar eller reklamprodukter som askkoppar och tändare.
Vi vet att reglerna kan kännas svåra att tolka – och därför finns vi här som stöd. Tveka inte att höra av dig om du vill diskutera en lösning eller behöver hjälp att förstå vad som gäller i just din butik.
Specialbutiker
Butiker som enbart säljer tobak, nikotinprodukter och tillbehör – så kallade specialbutiker – omfattas av samma lagstiftning som andra butiker, men tolkningen kan se annorlunda ut. Eftersom kunderna aktivt har sökt sig dit och butikerna vänder sig till personer över 18 år, kan marknadsföringen i viss mån vara mer synlig än i en vanlig butiksmiljö.
Det betyder dock inte att allt är tillåtet. Även i specialbutiker gäller kravet på särskild måttfullhet. Marknadsföringen får inte skapa ett överdrivet intryck, och den får inte framställa produkterna i ett positivt eller lockande ljus.
Det är viktigt att även specialbutiker håller sig inom lagens ramar och bidrar till en ansvarsfull marknadsföring – utan att normalisera eller uppmuntra till ökad konsumtion.
Ditt ansvar som försäljare
Som tillståndshavare är det du som ansvarar för att marknadsföringen i butiken följer lagen – inte tobaksbolagen eller deras representanter. Det är alltså viktigt att du har koll på hur skyltning, exponering och kommersiella budskap får se ut.
Vill du fördjupa dig i vad som gäller? Då rekommenderar vi Konsumentverkets allmänna råd om marknadsföring av tobaksvaror till konsumenter.
KOVFS 2024:2 Konsumentverkets allmänna råd för marknadsföring av tobaksvaror | Publikationer - Konsumentverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Har du frågor eller vill ha hjälp att hitta rätt domar eller vägledningar? Hör gärna av dig till miljö- och hälsoskyddsavdelningen.
Spårbarhet- och säkerhetsmärkning
Från och med den 20 maj 2019 gäller regler för spårbarhets- och säkerhetsmärkning av tobaksvaror. Syftet med dessa regler är att bekämpa den illegala handeln med tobaksvaror. Om du vill lära dig mer om detta så finns det bra information på Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Kontakt
Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se
Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Helena Cavalli-Björkman
SIDANSVARIG: Anna Sanglert