KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Solfångare – solvärme

Solvärme är den värmekälla som har absolut minst miljöpåverkan, förutom elen för att driva cirkulationspumpen och lite elektronik har den inga driftkostnader eller utsläpp.

Ett normalt dimensionerat solvärmesystem täcker ca 50 % av produktionen av tappvarmvatten eller ca 20 – 30 % av uppvärmningsbehovet. Ett solfångarsystem i kombination med en ved- eller pelletspanna är ett mycket bra alternativ, både för miljön och för plånboken.

Låter man solfångarna värma tappvarmvattnet under sommaren slipper man elda i pannan under den perioden, då verkningsgraden för pannan är sämre. Med en ackumulatortank lagras värmen för användning under tillfällen solen inte lyser.

Olika typer av solfångare

Det finns två typer av solfångare, plana solfångare och vakuumsolfångare. Vilken som är optimal beror på husets läge, utrymme på taket m.m.

Att tänka på:

  • Ett vattenburet uppvärmningssystem för att kunna använda solvärmen till uppvärmning
  • Att placera solfångarna i ett bra läge. Sydost till sydväst funkar bra och med en lutning mellan 25 – 60 % (optimalt är sydligt läge med 45 % lutning)
  • Minimera avståndet mellan solfångarna och ackumulatortanken för att minska kostnaderna för rörledningar och minska värmeförlusterna
  • Ta in offerter från minst tre leverantörer
  • Välj en solfångare märkt med Solar Keymark eller P-märkt, det betyder att den är kvalitetsmärkt och uppfyller krav på funktion och hållbarhet.
  • Du kan behöva bygglov för solfångare, beroende på storlek och placering. Läs mer här

Energi- och klimatrådgivare

Ring gärna och boka ett besök. Du kan även ta kontakt via e-post: energiradgivning@uddevalla.se

Eva Ginstrup
Telefon: 0522-69 63 54

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Helena Cavalli-Björkman

SIDANSVARIG: Madeleine Skoglund