KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Barn- och utbildnings-förvaltningen
Klockaregatan 2
bun@stromstad.se

Elevpraktik genom prao

Prao, som står praktisk arbetslivsorientering, ger elever en värdefull inblick i arbetslivet.

Prao ger ungdomar en möjlighet att få en första kontakt med arbetslivet och är en viktig del av deras framtida studie- och yrkesval. För dig som arbetsgivare innebär prao ett tillfälle att visa upp din bransch och arbetsplats, du får möta talanger som kan bli framtida medarbetare.

  • Prao genomförs i årskurs 8.
  • Eleverna har en veckas prao per termin.
  • Vårterminen 2025 sker prao under vecka 14 och 15.

Önskar du som arbetsgivare erbjuda praoplats?

Ta då kontakt med skolans studie- och yrkesvägledare Karin Oxenwaldt via epost karin.oxenwaldt@stromstad.se eller telefon 0526-193 87.

Praktikplatsen.se

Vi uppmanar eleverna att söka sina egna praktikplatser som en träning i att ta initiativ och ansvar. Bli därför inte förvånad om du blir kontaktad av någon av våra elever. Har du möjlighet att ta emot en praoelev kommer vi samla in dina kontaktuppgifter som sedan registreras i verktyget praktikplatsen.se.

För de elever som inte lyckas hitta en praoplats på egen hand används verktyget praktikplatsen.se som ett register över praoplatser de kan söka sig till.

Rutiner vid prao

Elever som söker egen praoplats: Du bli ombedd att fylla i en blankett som eleven har med sig där du anger kontaktuppgifter, namn på handledare samt övrig aktuell information gällande elevens prao. Studie- och yrkesvägledare registrerar uppgifterna på praktikplatsen.se. Du kommer få besked via epost från noreply@praktikplatsen.se med bekräftelse på tilldelad praoelev.

Arbetsgivare som anmält intresse: Har du anmält intresse för att ta emot praoelever via vår studie- och yrkesvägledare registreras du på praktikplatsen.se. Du kommer få besked via epost från noreply@praktikplatsen.se när en eller flera elever blivit tilldelade din praoplats.

Handledare: Arbetsplatsen utser en handledare som ansvarar för eleven. Handledaren ger praktisk information, ser till att eleven blir väl omhändertagen och anpassar arbetsuppgifterna efter elevens förutsättningar. Handledaren är också skolans kontaktperson.

Försäkring: Kollektiv olycksfallsförsäkring har tecknats för alla skolelever i Strömstads kommun. Försäkringen gäller hela dygnet under såväl skoltid som fritid.

Arbetsmiljö: Särskilda regler gäller för unga i arbete, läs mer här: Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid eventuella frågor: Kontakta studie- och yrkesvägledare, Karin Oxenwaldt.

Frånvaro: Du som arbetsgivare rapporterar eventuell frånvaro i början av varje arbetsdag till skolans studie- och yrkesvägledare Karin Oxenwaldt via epost karin.oxenwaldt@stromstad.se eller telefon 0526-193 87.
Om eleven blir sjuk eller av annan anledning måste vara frånvarande från praoplatsen ska vårdnadshavaren anmäla detta både till praoplatsens handledare och till skolan.

Praouppgift: Eleverna genomför en praouppgift under sin praovecka, den görs tillsammans med dig som arbetsgivare och ger en djupare inblick i verksamheten. Uppgiften presenteras i skolan av eleven och följs upp av läraren.

Praobesök: Under praoperioden kommer eleven och du som arbetsgivare få besök av någon från skolan för att följa upp eleven.

Praktikintyg: Efter avslutad praoperiod kommer du bli ombedd att skriva ett praktikintyg till eleven som skickas till dig via epost från noreply@praktikplatsen.se.

Utvärdering: Du som arbetsgivare ombeds också att fylla i en kort digital utvärdering för att ge skolan återkoppling kring hur praon fungerar. Den skickas från vår studie- och yrkesvägledare via epost.

Fakta prao

  • Utveckling av praoarbetet pågår. Från och med våren 2025 kommer all prao genomföras i årskurs 8. Utveckling av praoarbetet i Strömstad är en del av projekt Framtidstro.
  • Prao är en obligatorisk del av undervisningen i grundskolan reglerat i skollagen (2010:800, 10 kap § 8a).
  • Eleverna har en olycksfallsförsäkring genom Strömstads kommun och är försäkrad även under praoperioden.
  • Vårdnadshavare kan stötta för att få ungdomar att välja något de inte känner till sedan tidigare.
  • Praoperioden för- och efterarbetas i skolan för att skapa ett sammanhang och skapa mesta möjliga värde av praon för både skolarbetet och personliga utveckling.

I grundskolan ska prao anordnas för alla elever under sammanlagt minst tio dagar från och med årskurs 8. Även i anpassade grundskolan finns ett obligatoriskt inslag av prao, men något minsta antal dagar är inte reglerat.

Syftet med prao är att eleverna ska få kunskaper om arbetslivet inför kommande studie- och yrkesval. Prao är en värdefull modell för samverkan mellan skola och arbetsliv utanför skolan, och kan bidra med viktiga erfarenheter inför kommande val av utbildning eller yrkesinriktning. Genom prao ska eleverna få erfarenheter av yrkeslivet och inblick i hur arbetslivet fungerar, samt hur arbetet i specifika branscher går till.

Elever får enbart utföra lättare och riskfritt arbete under sin prao.

Arbetsuppgifter för minderåriga - Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats.

Kontakt

Grundskola
Studie- och yrkesvägledare
Karin Oxenwaldt
Telefon 0526-193 87
karin.oxenwaldt@stromstad.se

Karin Oxenwaldt Studie- och yrkesvägledare på grundskolan

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Anja Sonerud

SIDANSVARIG: Marie-Louise Mattila