KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Detaljhandel

Som butiksinnehavare är du ansvarig för att de kemiska produkter och de varor som du säljer i butiken är rätt märkta och att de inte innehåller förbjudna ämnen. Du behöver också känna till när det krävs barnskyddande förslutning och/eller kännbara varningsmärken, samt ha koll på vilka kemiska produkter som kräver tillstånd.

Kraven om märkning gäller farliga kemiska produkter, exempelvis lim, tändvätska och rengöringsmedel. Det finns också regler för vilka ämnen som inte får förekomma i till exempel leksaker och smycken. Reglerna är bland annat till för att skydda och varna konsumenter.

Märkning av kemiska produkter

Alla kemiska produkter som du köper eller säljer ska vara klassificerade och märkta enligt reglerna i CLP-förordningen. Produkter som är märkta enligt äldre regler får inte finnas till försäljning. Kemikalieinspektionens verktyg PRIO hjälper dig att
hitta och byta ut farliga ämnen i dina varor eller kemiska produkter. Mer information finns på Länk till annan webbplats.Kemikalieinspektionen Öppnas i nytt fönster.
Prio - Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Övrig märkning som kan krävas

Många kemiska produkter behöver ha barnskyddande förslutning eller kännbar varningsmärkning Länk till annan webbplats. för personer med synskada. Märkningen ska alltid vara på svenska i Sverige.

Tillstånd för särskilt farliga kemiska produkter

För att få sälja särskilt farliga kemiska produkter Länk till annan webbplats. behöver du ha tillstånd från Länsstyrelsen Länk till annan webbplats. . Det gäller exempelvis produkter som är giftiga eller starkt frätande.

Kontakt

Kommuncenter
Stadshuset
Norra Bergsgatan 23

0526-190 00
kommun@stromstad.se

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider Länk till annan webbplats.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Helena Cavalli-Björkman

SIDANSVARIG: Malin Berlin