Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Detaljhandel

Som butiksinnehavare är du ansvarig för att de kemiska produkter och de varor som du säljer i butiken är rätt märkta och att de inte innehåller förbjudna ämnen. Du behöver också känna till när det krävs barnskyddande förslutning och/eller kännbara varningsmärken, samt ha koll på vilka kemiska produkter som kräver tillstånd.

Kraven om märkning gäller farliga kemiska produkter, exempelvis lim, tändvätska och rengöringsmedel. Det finns också regler för vilka ämnen som inte får förekomma i till exempel leksaker och smycken. Reglerna är bland annat till för att skydda och varna konsumenter.

Märkning av kemiska produkter

Alla kemiska produkter som du köper eller säljer ska vara klassificerade och märkta enligt reglerna i CLP-förordningen. Produkter som är märkta enligt äldre regler får inte finnas till försäljning. Mer information finns på Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats.

Övrig märkning som kan krävas

Många kemiska produkter behöver ha barnskyddande förslutning eller kännbar varningsmärkning Länk till annan webbplats. för personer med synskada. Märkningen ska alltid vara på svenska i Sverige.

Tillstånd för särskilt farliga kemiska produkter

För att få sälja särskilt farliga kemiska produkter Länk till annan webbplats. behöver du ha tillstånd från Länsstyrelsen Länk till annan webbplats. . Det gäller exempelvis produkter som är giftiga eller starkt frätande.

Kontakt

Kommuncenter
0526-190 00
kommuncenter@stromstad.se

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Helena Cavalli-Björkman

SIDANSVARIG: Malin Berlin