KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Parkeringsanmärkning

En parkeringsanmärkning får du om du har stannat eller parkerat mot de bestämmelser som gäller på kommunens gator (allmän plats).

Om du anser att du felaktigt har fått en parkeringsanmärkning, kan du bestrida/överklaga på Polisens webbsida.

Polismyndighetens e-tjänst för parkeringsanmärkning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det är Polisens centrala administration som hanterar bestridandet av parkeringsanmärkningar, inte Polisens kontor i Strömstad.

Här hittar du vanliga frågor och svar om parkeringsanmärkning

Polisen

Om du anser att du felaktigt har fått en parkeringsanmärkning kan du bestrida den hos polisen via blankett eller e-tjänst. Du måste betala felparkeringsavgiften även om du tänker bestrida parkeringsanmärkningen. Om ditt bestridande godkänns får du tillbaka avgiften.

Parkeringsanmärkning - Polismyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Transportstyrelsen

Transportstyrelsen sköter administrationen av de parkeringsanmärkningar (felparkeringsavgifter) som är utfärdade på kommunernas gator. Transportstyrelsen sköter däremot inte administrationen åt privata parkeringsbolag, som tar ut en kontrollavgift.

  • bevakar att inbetalningar sker inom den föreskrivna tiden
  • skickar ut påminnelser
  • överlämnar obetalda ärenden till Kronofogden.

Parkeringsanmärkning - Transportstyrelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På parkeringsanmärkningen står det varför.

Den vanligaste orsaken är oftats att avgiften inte är betald eller inte betalat tillräckligt för den parkeringstid som nyttjas.

Är du säker på att du har registrerad rätt registreringsnummer? Är du säker på att du hade koll på tiden? Om du kan styrka att du inte har gjort fel, kan du bestrida/överklaga genom att skriva till Polisen och lägga fram din bevisning.

På parkeringsanmärkningen står det information om vem som har utfärdat anmärkningen, vem som handlägger bestridandet och vilken överträdelse anmärkningen avser.

Du kan överklaga och bestrida parkeringsanmärkningen vid att fylla i blankett som finns på Polisens webbplats, Polisens webb parkeringsanmärkning  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Storleken på avgiften beror på typen av överträdelse.

  • 400 kronor: om du har glömt att betala avgift
  • 700 kronor: parkering på plats med parkeringsförbud
  • 900 kronor: parkering på platser där det är förbud att stanna, nära korsning- och övergångsställe, busshållplatser, gång- och cykelbanor samt på p-plats för rörelsehindrade utan giltigt tillstånd.

Om du inte betalar kommer du att få påminnelser och förhöjd avgift, och därefter lämnas ärendet över till Kronofogden. Om ditt bestridande godkänns får du tillbaka avgiften du har betalat.

Du kan kontakta Transportstyrelsen för att få de betalningsuppgifter du behöver. Det är Transportstyrelsen som sköter administrationen av betalningen för parkeringsanmärkningar. Transportstyrelsens webb parkeringsanmärkning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Transportstyrelsens webbplats finns information om hur du betalar från utlandet med IBAN och BIC.Transportstyrelsens webb parkeringsanmärkning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Transportstyrelsen sköter administrationen av felparkeringsavgifter som är utfärdade på kommunens parkeringsplatser och gator. Transportstyrelsen sköter däremot inte administrationen åt privata parkeringsbolag.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Jeanette Andersson

SIDANSVARIG: Conny Hansson