Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Foto över Pråmen uppiftrån.

Restaurang Pråmen – nuläge och bakgrund

Tekniska nämnden fattade i veckan beslut om att ge tekniska förvaltningen i uppdrag att vidta de rättsliga åtgärder som krävs för att avlägsna den flytande restaurang Pråmen från sin kajplats vid Stationskajen i Södra hamnen. Detta då Stationskajen där Pråmen är förtöjd, är uttjänt och ska rivas. Parterna har inte kunnat enas om finansiering av kajplats efter renovering eller om ersättningsplats.

Stationskajen i Södra hamnen uppfördes på 1930-talet och är nu uttjänt. Restaurang Pråmen har legat på platsen sedan 1990-talet och har betalt en hamnavgift på 30 000 kr/år. Det finns inget skriftligt avtal om kajplats mellan parterna.

Saken i korthet

Strömstads kommun och restaurang Pråmens företrädare har under två år fört en dialog om en framtida pir med kajplats för Pråmen och en kajsida för gästhamnsverksamheten, men utan att komma överens om finansieringen. Kommunen har krävt att Restaurang Pråmen skulle avbetala hela sin andel av kajen, bestående av de särskilda förtöjningsanordningar och den kajyta som skulle nyttjas exklusivt av restaurang Pråmen, under maximalt 10 år. Kostnaderna för den kajanläggning som Pråmen behöver kan inte bekostas av Strömstads kommun då en kaj av den storleken inte är nödvändig för gästhamnsverksamheten i Södra hamnen. De exklusiva delarna som Pråmen behöver för sin verksamhet uppgår till cirka 4 miljoner kronor enligt den senaste budgetkalkylen, utöver detta tillkommer kommunens kostnad för kommunens andel i en ny pir.

Restaurang Pråmens företrädare har inte accepterat kommunens krav utan erbjöd sig istället att betala en årlig hamnavgift på cirka 40 000 kr/år. En hamnavgift på ca 40 000 kr/år räcker till 100-årig avskrivning av 4 milj kr. Avgiften ger inga medel över till ränta, underhåll eller hyra för platsen. Skulle kommunen accepterat en avgift på ca 40 000 kr/år skulle det innebära att kostnader för ränta och underhåll måste finansieras av övrig kommunal verksamhet.

När gästhamnen skulle byggas 2022 om diskuterades alternativa placeringar för restaurang Pråmen. Till slut landade man i att den nuvarande placeringen var lämpligast. Tekniska nämnden beslutade redan 2021-09-23 att ge förvaltningen i uppdrag att gå vidare med ett förslag där Pråmen ligger kvar på sin plats, se karta nedan.

Senaste besluten i ärendet:

  • Den 21 mars 2023 beslutade Tekniska nämnden att Syskonen Aslan ABs nyttjanderätt till kajplats ska sägas upp för upphörande den 14 mars 2024. Samtidigt beslutades att Stationskajen ska rivas.
  • Den 3 april 2024 underrättades syskonen Aslan AB om möjlighet att avlägsna Pråmen från kajen senast inom två månader. Underrättelsen är upprättad enligt 2 § lagen (1986:371) om flyttning av fartyg i allmän hamn.
  • Den 23 april 2024 beslutade Tekniska nämnden att ge Tekniska förvaltningen i uppdrag att tillse att Pråmen avlägsnad genom att fullfölja och/eller vidta ytterligare rättsliga åtgärder.
Vy över södra hamnen med Pråmens placering inringad.

Pråmens placering markerad i röd cirkel.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: