Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Mat levereras kyld istället för varm

Nu övergår kommunen till att distribuera kylda matlådor till personer som har matdistribution som stöd. Tidigare levererades maten varm. Fördelarna med kylda matlådor, som omvårdnadstagaren sedan värmer själv, är bättre näringsinnehåll och att man själv kan välja när det passar att äta.

I kommunens kök på Beatebergsgården lagas, utöver mat till äldreboenden, mat till cirka 150 personer runt om i kommunen som har matdistribution som insats. Från och med 25 mars kommer den maten att levereras kyld i enportionsformar.

– När maten är kyld kan vi leverera flera måltider samtidigt, vilket minskar transporterna. Fördelen är också att omvårdnadstagaren kan välja vilken matlåda han eller hon vill äta vilken dag och kan också bättre styra över sina mattider, säger kökschefen Annicka Stangebraten.

Övergången från varm mat till kylda matlådor sker efter en testperiod där flera omvårdnadstagare provat på den nya rutinen med gott resultat. De flesta andra kommuner som tillhandahåller matdistribution levererar maten kyld. Maten kyIs snabbt ned efter tillagning och behåller sina näringsämnen bättre än när den varmhålls under transport.

Positiva effekter av kylda matlådor:

  • Bättre näringsinnehåll i måltiderna.
  • Högre och jämnare kvalitet på måltider.
  • Flexibilitet - kan värma och äta när det passar, behöver inte stanna hemma för att ta emot måltider på helger.
  • Minskad miljöpåverkan via färre transporter.

Omvårdnadstagaren värmer maten i ugn eller mikrovågsugn. Den som saknar mikrovågsugn eller ugn har möjlighet att låna en mikrovågsugn av kommunen och den som har måltidshjälp som insats får hjälp att värma maten.

Välkommen till informationsträff!

Är du en av dem som har insatsen matdistribution och vill veta mer om förändringen? Kom gärna till vår informationsträff på äldreboendet Jägaren (Fredrikshaldsvägen 20), på fredag 22 mars klockan 14.30. Där visar måltidsverksamheten hur det fungerar att värma maten. Ingen anmälan krävs. Anhöriga är välkomna! Hemtjänsten kan också svara på frågor i samband med besök.

Information som skickats till alla med matdistribution:
Informationsbroschyr – din måltid Pdf, 736 kB, öppnas i nytt fönster.

Bildtext: Annicka Stangebråten kökschef vid Beatebergsgårdens kök är en av dem som, tillsammans med hemtjänsten, arbetat med att övergå till kylda matlådor.

Kontakt

Malin Westling
Chef för kommunens måltidsverksamhet
0526-194 58
malin.westling@stromstad.se

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Isaksson

SIDANSVARIG: