Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Förhandstitt på framtidsbransch!

Det blev till att hålla i hatten/hjälmen när Rabbalshede kraft i fredagens kraftiga vindar bjöd in till förhandsvisning av de nya vindkraftverken vid Femstenaberg utanför Skee och i Lursäng.

Här finns tio verk av senaste snitt, tillsammans producerar de el över ett år för bortåt 40 000 hushåll. Det är betydligt mer än vad hushållen i värdkommunerna Strömstad och Tanum förbrukar.

Till lärdomarna från dagen hör att ny verk vida överträffar de äldre verken i kapacitet. Bara ett vindvarv av vingarna på de nya, 200 meter höga verken ger elenergi nog för att driva en elbil i fem mil.

Vindkraftverken på Lursäng och Femstenaberg ska tas i drift i dagarna, byggherren Siemens lämnar då över till beställaren Rabbalshede kraft som nu stolt visade sin mångmiljoninvestering för kommunledning och intresserade tjänstepersoner.

Planen är att knyta samman vindkraftverken till en energipark där även solpaneler och anläggning för produktion av vätgas ska uppföras. Marken utnyttjas optimalt samtidigt som en jämnare tillförsel av el till stamnätet säkerställs, förklarade företrädare för kraftbolaget. Energin från de olika källorna lagras i batterier och sparas för nyttjande när den behövs som mest.

Officiell invigning av energiparken för allmänheten blir det våren 2024.

I bild; Deltog vid fredagens visning gjorde bland andra Bjarni Össuararson och Ola Persson, miljö- och byggnämnden samt Fredrik Eriksson, oppositionsråd.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Kvarnbäck

SIDANSVARIG: