Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Blåljusverksamheter behöver kunna komma fram även på stängda vägar

Blåljusverksamheterna märker av att det finns en mängd olika lösningar för att öppna och låsa vägbommar. Det medför i vissa fall att tillgängligheten för räddningstjänsten, ambulansen och polisen minskar. Därför finns en uppdaterad vägledning för dig som fastighetsägare och för dig som exempelvis ansvarar för en vägbom.

Det är tillåtet att exempelvis montera en bom, men det är viktigt att blåljusverksamheterna ändå har möjlighet att komma fram till aktuell adress. Idag har inte blåljusverksamheterna möjlighet att hantera och hålla ordning på den mängd nycklar och taggar och annat som fastighetsägare delat med sig av.

Därför förordar blåljusverksamheterna tre alternativ för installation. Räddningstjänsten har reviderat sin vägledning kring framkomlighet där de tre alternativen finns nämnda under Bommar, grindar och lås.

Om andra alternativ tillämpas kan konsekvensen bli att det tar längre tid för räddningstjänsten att komma fram till platsen. Det skulle kunna innebära att räddningstjänsten behöver klippa av bommen – ett alternativ som exempelvis ambulansen inte har utrustning för.

Reviderad vägledning Framkomlighet för räddningstjänsten Pdf, 814.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Isaksson

SIDANSVARIG: