Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Lyckad marin företagsmässa!

Var ska en bra marin mässa ordnas om inte på Tjärnö marina forskningsstation, Göteborgs universitets flaggskepp utanför Strömstad! Fredagens företagsmässa drog fullt hus - bortåt hundra entreprenörer inom marina näringar, handläggare vid nationella myndigheter, forskare och ledamöter fanns på plats för att diskutera hållbart fiske och vattenbruk.

Bland teman för föredragen märktes allt från miljötillståndet i Västerhavet, aktuell forskning om torskbestånden, miljöinsatser för fjordtorsk och det småskaliga fisket, liksom vattenbrukets möjligheter och utmaningar. Innovativa lokala företag som Nordic SeaFarm och Ostrea, båda sprungna ur forskningen på Tjärnö, gav tillsammans med forskare och marina näringsidkare från Bohuslän en inblick i potential och nuläge ur ett företagsperspektiv.

Hållbart fiske

En uppstickare i samlingen av utställare och föredragshållare var ”Samförvaltning Norra Bohuslän”, ett samverkansprojekt där Strömstads och Tanums kommuner samarbetar med fiskare, forskare och myndigheter för ett hållbart fiske i Koster-Väderöfjorden. Samarbetet rönte stort intresse och mer information efterfrågades av bland andra deltagare från Havs- och vattenmyndigheten.

Nya affärsidéer

Strömstad Gymnasium var på plats, pågående samarbeten med forskningsstationen och lokala marina företag representerades av elever som visade upp sina innovativa affärsidéer och projekt. Eleverna i åk 3 kan göra sina gymnasiearbeten i samarbete med forskningsstationen och skolans unga entreprenörer får möta forskare. Och när kunskapen växer tar affärsidéerna vid. Klara Hinasdotter, åk 3, berättade inför en fullsatt aula om sin affärsidé framforskad i samarbete med forskningsstationen – prima murbruk av skal från stillahavsostron! Och musselsoppan som serverades till lunch var smaksatt med fond från UF-företaget Kustfond!

Marint mingel

Dagen avslutades med mingel där ett tjugotal utställare visade senaste nytt i sina montrar och marina företagare bjöd på läckra havsprodukter. På borden fanns allt från mousserande tångdryck till fonder och kryddblandningar med marina smaker, ostron av alla sorter, algsnacks och musselbullar!

Marina företagsmässan arrangerades av Göteborgs universitet, Strömstads kommun, Tanums kommun, Fiskekommunerna, Svinesundskommittén, Svenskt vattenbruk och sjömat, Samförvaltningen Norra Bohuslän, Innovatum och samverkansplattformen för biomarina näringar samt Kosterhavets nationalpark.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Kvarnbäck

SIDANSVARIG: