Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Ibland är ett nej det finaste du kan ge

Att säga ja är roligare än säga nej. Ibland kan det vara svårt att veta hur man ska agera gentemot sin tonåring. I synnerhet då man som förälder utsätts för ”tjat” och påtryckningar. Varför ska du som förälder till exempel inte köpa ut några alkoläsk till din dotters första tjejmiddag? Och är det verkligen fel att ge sin artonåriga son en flaska skumpa i samband med att han tar studenten?

Men att köpa ut alkohol till sin tonåring innebär varken ökat förtroende eller att ni kommer närmare varandra. Effekten kan bli den rakt motsatta. Din tonåring tvivlar på vad du menar när du både varnar och köper ut. Den som övertalat sin förälder blir säkert nöjd för stunden, men innerst inne vanligtvis lite besviken. Att tjata för att se var gränserna går, innebär inte alltid att tonåringen vill att du ska ge efter. Det kan vara skönt att veta när du blir utsatt för tjat och tycker det är jobbigt att säga nej.

Som förälder är det viktigt att du tar ansvar, är tydlig med dina förväntningar och står upp för sådant du tycker är viktigt. Och säger nej ibland.

Här följer några enkla tips på vad du som förälder kan göra:

Visa intresse
Försök prata om allt möjligt i vardagen. Förtroende vinner du bäst genom att lyssna och visa intresse för ditt barns resonemang

Berätta att du bryr dig
Berätta att du bryr dig om din tonåring och att du faktiskt är orolig emellanåt. Förklara gärna vad du är rädd ska hända. Som tonåring så mår man faktiskt alltid bra av att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig.

Undvik förhörsmetoder
Fastän det kan vara svårt så är det bra om du kan undvika att utsätta din tonåring för regelrätta förhör. Annars är risken stor att tonåringen känner sig ansatt och anklagad och svaren blir då lätt undanglidande eller direkt osanna.

Få din tonåring att berätta – allt och lite till
Uppmuntra din tonåring att berätta den osminkade sanningen. Om gårdagens fest och vad som gick rätt och vad som eventuellt gick snett. Mycket är vunnet om din tonåring känner att vad som helst går att avslöja utan att du för den sakens skull går i taket!

Läs mer om tonåringar, alkohol och andra droger på Full koll Länk till annan webbplats. som är en nationell informationsinsats, Tonårsparlören Länk till annan webbplats. eller Drugsmart Länk till annan webbplats.

Strömstads kommun uppmuntrar föräldrar och viktiga vuxna att röra sig på stan kvällen den 9 juni. Fritidsgården Skagerack välkomnar vuxna på kaffe och fralla från kl. 19:00.

 

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Irma Nordin

SIDANSVARIG: