KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Wendel - prisad lärare som tänker nytt!

Prisad lärare som tänker nytt

Möt högstadieläraren Wendel Carlsson på Strömstiernaskolan! Han kompletterar vanliga lektioner med undervisningsvideos som eleverna uppskattar och som bidragit till att han fått ta emot ett fint pris från Svenska Akademien.

Som nybakad lärare, efter studier i Göteborg, började Wendel Carlsson arbeta på Strömstiernaskolan hösten 2022. Strömstiernaskolan är Strömstads enda skola för årskurs 7-9 med cirka 400 elever. Wendel, som är uppväxt i Grebbestad, har svenska som huvudämne, men undervisar även i historia och har en egen mentorsklass.

Under pandemin då han gjorde sin praktik var han, liksom andra lärare, tvungen att hitta lösningar för att undervisa eleverna på distans. Och det var så det hela började. Hans arbetssätt är att lägga upp undervisningsvideor ackompanjerade med eget skådespeleri för att introducera ämnet på ett kul sätt. Elever kan då gå tillbaka till dessa videor om någon missat genomgången eller vill ha en repetition.

– Det är väldigt uppskattat. Samtidigt som videorna har ett värde för eleverna, ger de mig också mycket, att jag får utlopp för lite showande, säger Wendel. 

Han ser video som ett tacksamt redskap i undervisningen och bra för dem som behöver anpassad undervisning. De baseras förstås på befintliga läromedel och han försöker alltid lägga dem på en lagom nivå.

Rätt yrkesval

Att bli lärare var det aldrig någon tvekan om för Wendel.

– Jag har alltid tyckt om att lära mig nya saker. Att arbeta med det som är mitt intresse – det kan inte bli bättre! Det bästa är att se när det klickar för eleverna. Högstadieelever har en förmåga att överraska. Man ska vara beredd på att det inte blir som den bild man lagt upp i huvudet. Sedan har jag har helt fantastiska kollegor! De stöttar mig som ny lärare och har gett mig bästa handledning.

Att bli “tonårsförälder” till 26 ungdomar hade han inte riktigt räknat med. Nu uppskattar han den relationen till eleverna och det tydliga band som uppstår.

Svenska Akademiens svensklärarpris

– Läraryrket är variationsrikt, flexibelt och utvecklande. Visst kan det vara stökigt och högljutt ibland, mina elever är ju i en röjigare fas, men så ser man utvecklingen och hur de tar sig framåt hela tiden. Det är det som är grejen, att se dem lyckas, säger Wendel. 

Därför tycker han att eleverna är väl värda den extra tid och energi det tar att arbeta fram det filmade materialet. 

Fler har upptäckt denne nye lärares goda förmåga och inverkan på eleverna. I slutet av maj förärades han, tillsammans med tre andra lärare i Sverige, inget mindre än Svenska Akademiens svensklärarpris! Priset tilldelas lärare ”som genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen”.

Undervisningsvideorna finns att beskåda på youtubekanalen Hemläxa: youtube.com/@hemlaxa1969 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text

Text

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Karin Mellberg Jansson