Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Kvinna promenerar vid havet bland får.

Ett annorlunda vanligt liv

I Sverige bor det ingen väster om Koster, och många ser denna idylliska utpost som en självklar anhalt på semestern. Men när sommaren är över och säsongen är slut finns även på Koster en vanlig vardag, fast annorlunda.

Min son hade glömt sin hockeyklubba hemma när vi åkt in till ishallen.
– Det är inte så att man bara svänger hem och hämtar den, säger Maria Wogenius som är bosatt på Nordkoster med sin man och fyra barn.

Hon berättar att om man väljer att bo på en ö som Koster får man lära sig att anpassa sig, att vara flexibel.

– Vi har egen båt, och den är superviktig för oss. Fyra barn ska till olika ställen, olika dagar i veckan och ibland är det svårt att passa in turerna med kosterbåtens tidtabell.

– Jag och min man har valt att våra barn inte ska behöva exkluderas från fritidsaktiviteter bara för att vi valt att bo på en ö i ytterskärgården. Klart att det kräver att vi avsätter tid, men för oss är det ett lätt val. Även om vi bor som vi gör vill vi att våra barn ska vara delaktiga i det sociala liv som fastlandet erbjuder.

När man förlikar sig med tanken på att allt inte behöver finnas runt knuten, så är Koster en fantastisk plats, säger Maria. Man känner till alla som bor här och alla är någon, alla är en individ. Vi hjälps åt med det mesta och har lite koll på varandra, det är en stor trygghet.

Maria tror att Koster har blivit populärt tack vare läget och det jordnära livet som erbjuds.

– Det är lite som att åka tillbaks i tiden, till en plats där människan stod i fokus. Alla gör sitt, men vi gör det tillsammans. Det finns en gemenskap. Vi lever i någon form av samklang med naturen och havet. Här om veckan hade vi en ny kompis – en säl som hängde i hamnen och ibland kom upp på bryggan och solade sig en stund.

– Folk från stan har nog en bild av att allt “kosterliv” tar slut när sommaren är över, men vi har ett helt vanligt liv här ute, med skola, jobb och vardag. Hon berättar att på Koster finns många olika föreningar som engagerar på fritiden. Här finns bland annat en idrottsklubb och en idrottshall som är flitigt använd.

– Vi är ute i naturen, och framförallt så är vi med varandra, vi sätter familjen i fokus. Om man vill bo på Koster så finns det möjlighet till det mesta, man behöver bara ha lite fantasi, säger Maria som verkligen vill att det ska bo fler här, och inte bara på helgerna. – Förmodligen hade det gjort det om inte bostadspriserna ser ut som de gör här på ön, det är svårt för de som vill flytta hit att köpa något eget. Koster borde vara för alla. Men hon konstaterar att höga huspriser även råder på fler platser längs kusten.

Maria spekulerar i att skapandet av hyresrätter skulle hjälpa en del. Hon tror även på en lösning där man är tvungen att skriva sig på ön för att kunna köpa vissa fastigheter. Men hon medger även att trots upptrissande av huspriser är de flesta på Koster mycket tacksamma för turister och helgfirare.

– Turismen gör att Koster lever och skapar ett flöde av olika människor. Vi är många som lever av turismen och vi har mycket att tacka turistnäringen för. Man tror säkert att efter sommaren så slutar turisterna att komma, men så är det inte. Nuförtiden är det turister året om. Det erbjuder många möjligheter, men det ställer också krav på oss Kosterbor.

Maria förklarar att fisket är viktigt på Koster, och även om fisket inte är lika omfattande på ön idag som det var för 100 år sedan, så är det viktigt för öns identitet och för turismen.

– Eftersom Koster ligger ute till havs så förväntar sig besökare som kommer hit att få nykokta skaldjur och lokalt fångad fisk. Detta är en viktig fråga som jag tror engagerar många. Koster är lite synonymt med havet och fiske. Vi lär tidigt våra barn att både uppskatta och respektera sjön.

Maria berättar att hennes son fiskar hummer när det är säsong, direkt från bryggan.

– Han fick en jättestor här om dagen!, säger hon och måttar med händerna.


Text

Text

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Karin Mellberg Jansson