Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

EU-flaggor

Snart dags för EU-val!

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet då du väljer vilka som ska representera Sverige i parlamentet de kommande fem åren. Förtidsrösta kan du göra från och med 22 maj och fram till och med valdagen. Här hittar du information om när och var du kan förtidsrösta!

EU-valet innebär att du kan rösta på det politiska parti eller den politiker som du vill ska vara med och ta beslut i Europaparlamentet. Alla som fyllt 18 år och är medborgare i Sverige eller annat EU-land har rätt att rösta. EU-valet fungerar på samma sätt som valet till riksdag, region och kommun. Du röstar antingen i förväg i en lokal för förtidsröstning (från och med 22 maj) eller i vallokalen på valdagen 9 juni. På ditt röstkort, som du får hem i din brevlåda senast 22 maj, står det vilken vallokal du tillhör.

Tider, vallokaler och lokaler för förtidsröstning i Strömstad

Använd din röst!

EU-val sker vart femte år i alla medlemsländer. I Europaparlamentet sitter 705 folkvalda ledamöter från EU:s medlemsländer. Sverige har 21 ledamöter. Hur det går i EU-valet påverkar oss alla. Europaparlamentet stiftar lagar som angår miljö, trygghet, invandring, socialpolitik, ekonomi och mycket mer. I dag har varje viktig nationell fråga också en europeisk infallsvinkel. Med din röst bidrar du till beslut som formar din och många andras vardag samtidigt som du bidrar till att stärka demokratin.

Mer information:

Läs mer om EU-valet på Valmyndighetens webbplats – val.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om EU på riksdagens webbplats – Så fungerar EU Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: