HJÄLPTJÄNSTER

MENY

LYSSNA

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun

452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Stadsbiblioteket
Karlsgatan 17

Må - ti 11:00 - 19:00
On - fr 11:00 - 17:00

stadsbibliotek@stromstad.se

Bibliotekschef
Gunilla Sandin
Telefon 0526 -193 10

gunilla.sandin@stromstad.se

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna *
Multiple selection

Strömstads badhus och kallbadhus

Strömstads badhus

Strömstads badhus startade sin verksamhet redan 1909. Strömstad var då en av Sveriges mest kända havskurorter. Detta var Strömstads första varmbadhus och på den tiden ett av Europas mest moderna varmbadhus.

Verksamhet

I simhallen finns idag en 25 meter lång bassäng med klorerat havsvatten samt en mindre barnpool. Mer än 100 000 personer besöker badanstalten varje år, varav cirka 40 000 är badande och drygt 60 000 nyttjar övrig friskvård.

Kommunens skolor har tillgång till simundervisning i badbolagets regi och Strömstads simförening ordnar regelbundet simskola. Här finns också ett friskvårdsutbud i form av gruppträning och gym. Tidigare SPA-verksamhet med inriktning mot skönhetsvård avvecklades under 2016. Till badhuset hör också kallbadhuset vid Laholmen.

Strömstads badhus drivs som ett aktiebolag (kommunalt bolag) där kommunen äger samtliga aktier. 

Framtidsfrågor

I kraft av ålder och flitig användning behöver anläggningen renoveras. Kommunstyrelsen beslutade därför under hösten 2016 att låta utreda olika alternativ:

  • reparation av befintlig simhall,
  • nybyggnation av simhall samt
  • eventuella möjligheter till samordning med andra intressenter.

Parallellt diskuteras bästa form för uthyrning och drift av kommunens anläggningar för fritid och kultur. Badbolaget sköter idag uthyrning av både Aktivitetshallen och Vallen. Ett utvecklat uppdrag till befintligt bolag är ett av de spår som finns för att nå bästa möjliga nyttjande av kommunens anläggningar.

Utredning om badhus - renovering resp nybyggnadPDF (pdf, 1.3 MB)

Beräknade kostnader

Renovering av befintlig simhall beräknas kosta cirka 35 miljoner kronor. Det inkluderar lagning av betong, nytt tätskikt och nya kakel och klinker, ny rening för badvatten, ny ventilationsanläggning, ny barnpool mm.

En ny simhall i anslutning till Aktivitetshallen beräknas kosta (exkl gym):

  • Motsvarande nuvarande kapacitet - 4 banor: Cirka 90 miljoner exklusive markkostnader cirka 1200 kvadratmeter.
  • Kapacitet med 6 banor - cirka 100 miljoner exklusive markkostnader (utanför fasadliv) ca 1700 kvadratmeter.

Mer om kallbadhuset

Kallbadhuset i Strömstad ligger längs med strandpromenaden i centrala Strömstad. Det nuvarande kallbadhuset är det tredje som byggts. Det första låg vid Bojarkilen och var verksamt på 1700-talet. Det andra byggdes 1887 och fick en något mer central placering i södra hamnen. Det revs 1967. Dagens kallbadhus ligger invigdes i juni 2005.

Kurorten Strömstad

Strömstad är en gammal anrik kurort och verksamheten startade runt 1780. På mitten av 1800-talet kom det långväga gäster som ville få hjälp med hudsjukdomar, ledbesvär och andra problem. Ofta stannade gästerna en vecka för att hinna med alla behandlingar i form av salta bad, tångbad, samt inpackningar med mineralrik lera.

För att gästerna även skulle roa sig eller ”förlusta sig” som det hette på den tiden, byggdes societetshuset Skagerack som stod klart 1877. Det är från denna tid som uttrycket ”badgäster” härstammar.

Hittar du vad du letar efter?

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: 2017-04-06, Helene Evensen

SIDANSVARIG: Ola Lindström