MENY

Barn- och fritids­programmet (Lärling)

Barn- och fritidsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med barn, ungdomar eller vuxna i pedagogiska eller sociala sammanhang – att helt enkelt arbeta med människor i fokus.

Kanske har du tänkt dig en framtid inom det pedagogiska området och jobba som exempelvis barnskötare, förskollärare, fritidsledare, elevassistent, lärarassistent eller lärare. Eller så vill du jobba med människor i behov av olika former av stöd, som exempelvis personlig assistent, ledsagare eller socionom. Då är barn- och fritidsprogrammet rätt för dig.

På programmet läser du om människans utveckling och lärande där ämnen som pedagogik, psykologi, socialt arbete och sociologi ingår. Du får också lära dig att planera, organisera och leda en mängd olika aktiviteter. Allt för att kunna samverka med andra, utveckla goda ledaregenskaper och ha ett etiskt och respektfullt förhållningssätt i mötet och arbetet med andra människor.

Inriktning

  • Pedagogiskt och socialt arbete (Lärlingsutbildning)

Detta är inriktningen för dig som vill arbeta med barn och ungas utveckling och lärande som barnskötare eller elevassistent alternativt siktar på vidare studier till förskollärare eller lärare.

Det är också inriktningen för dig som vill jobba med barn eller vuxna som behöver stöd, som personlig assistent eller ledsagare, alternativt siktar på vidare studier till socionom eller något annat socialt stödjande yrke. Oavsett bör du gilla barn, för med dem gör du din mesta eller all APL (arbetsplatsförlagt lärande = praktik)!

Efter gymnasiet

Barn- och fritidsprogrammet leder till möjligheter att söka arbete inom flera yrken efter fullgjord utbildning inom programmet. Man kan utbilda sig till andra yrken som kräver utbildning efter gymnasieskolan, till exempel förskollärare och lärare.

Gymnasieprogrammet ger dig behörighet till yrkeshögskola. Du kan också välja till grundläggande samt särskild högskolebehörighet inom dina 2500 poäng.

Vill du veta mer?

Elever och lärare berättar om lärlingsutbildningen.

Barn- och fritidsprogrammet

Gymnasiegemensamma ämnen 600p

Engelska 5

100

Historia 1a:1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a:1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a:1

50

Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1

100



Programgemensamma ämnen 700p

Hälsopedagogik

100

Naturkunskap 1a:2

50

Kommunikation

100

Lärande och utveckling

100

Människors miljöer

100

Pedagogiskt ledarskap

100

Samhällskunskap 1a:2

50

Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2

100



Inriktningsgemensamma ämnen 300 p


Pedagogiskt arbete

200

Socialt arbete 1

100



Individuellt val 200 p




Gymnasiearbete 100 p




Programfördjupning 600 p


Aktivitetsledarskap

100

Pedagogiska teorier och praktiker

100

Skapande verksamhet

100

Specialpedagogik 1

100

Specialpedagogik 2

100

Etnicitet och kulturmöten

100



Behörighet för BF

För att ha behörighet till ett yrkesprogram behöver du ha godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan.



Utbildningskontrakt för APL

APL är en del av yrkesutbildningen på vissa program. Om du skall ha APL behöver du fylla i utbildningskontraktet i e-tjänsten nedan.

> Gymnasiet - Utbildningskontrakt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid frågor kontakta: