Studie- och yrkesvägledning

När du ska välja din väg dyker det säkert upp frågor och funderingar kring fortsatta karriärval. En studievägledares uppgift är att lära dig hur man väljer samt vad som finns att välja på utifrån dina personliga önskningar och förutsättningar.

Studie- och yrkesvägledaren brukar diskutera frågor som till exempel vem du är, dina intressen, förmågor, vad som finns och hur du skall prioritera bland dina funderingar? Ni kan också prata om nuet, det vill säga din pågående skolgång just nu, välja kurs till individuellt val, utökat program eller om det känns tungt, hur du kan skapa skillnad till det bättre?

Vad är du intresserad av?

Här kan du göra ett intressetest hos Arbetsförmedlingen Yrken och framtid. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skriv gärna ut resultatet och ta med dig det till Ola, det finns ganska många aspekter att diskutera kring detta.

Ska du söka jobb?

Du som ska söka jobb, oavsett om det är sommarjobb eller för ett längre tag, kommer att behöva skriva en CV. Du har säkert gjort det på en svenskalektion men behöver lite idéer/uppmuntran/förslag.

Pröva då sidan "Personligt brev" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller sidan om CV-mallar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ska du på jobbintervju?

Du kanske även vill förbereda dig på intervjun som kommer. De flesta arbetsgivare tar detta på stort allvar, det är bra att ha koll på de vanligaste frågorna, kom till studie- och yrkesvägledaren så kan ni gå igenom det du behöver tänka på.