Stenträdgården Alaska.

HILMAS Alaska

Alaska är en sentida kulturträdgård med en personhistorisk anknytning. På Nord-Långö skapade den hemvändande guldgräverskan Hilma Svedahl under slutet av 1920-talet en stenträdgård inspirerad av sina år i Amerika.

Tillsammans med lokala murare och stenhuggare byggde hon på några få år upp ett sten- och blomsterparadis i miniatyr, bestående av paviljonger, bungalows, tempel, murar, torn och en överväldigande blomsterprakt. Stora mängder bohusgranit forslades från närliggande öar. Cementen köpte Hilma Svedal i Strömstad och rodde hem i sin eka. När värdshuset Golden Inn stod klart 1934 blev Hilmas Alaska en av Strömstads mest populära besöksmål och tusentals personer kom hit varje dag på somrarna. Hilma Svedal dog 1965 och på hennes gravsten på Skee kyrkogård står hennes livsdevis "Don't worry!" ingraverad.

Att åka till Alaska för att fika och vandra omkring på ön som idag är ett naturreservat är ett populärt sommarnöje. Ta gärna med badkläder, det finns fina möjligheter till bad.

Res hit

Sommartid går fasta båtturer från norra hamnen, Strömstad och överresan tar ca 20 minuter (För grupper är trädgården öppen från maj-oktober).

Läs mer om Alaska

Turlista

Kontakt

Strömstad Infocenter 0526-623 30

infocenter@stromstad.se