Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Slutfiskat för spöktinor

Slutfiskat för spöktinor - nu tas de upp från djupet!

Strömstads kommun har beviljats drygt 1,5 miljoner kronor av Havs- och vattenmyndigheten för att plocka upp förlorade fiskeredskap! Satsningen genomförs av lokala fiskare som anlitats för att dragga efter fiskeredskapen.

Syftet med projektet är plocka upp borttappade fiskeredskap, främst hummertinor. Borttappade eller dumpade fiskeredskap är ett känt problem, redskapen kan fortsätta att fiska under lång tid och ställa till med skada under ytan. I det längre perspektivet är förhoppningen att satsningen ska leda till bättre bestånd av fisk som torsk, sandskädda och hummer.

- Så mycket förlorade redskap och annat skräp som möjligt ska plockas upp under projektperioden som avrundas i slutet av september vid starten för hummerfisket, berättar avdelningschef Kristian Seth vid kommunens Miljö- och byggförvaltning.

Lokala fiskare är sedan i förra veckan i full gång med draggandet. - - De har redan gjort några arbetsdagar och fått upp ett tjugotal hummertinor berättar projektledaren Per-Olof Samuelsson. Redskapen körs till återvinningstationen, är de bra märkta kontaktas ägaren.

Sökandet efter spökfiskande redskap sker i samverkan med Kosterhavets nationalpark. I vissa områden kommer dykare och även ROV ”undervattensdrönare” att användas för att minimera behovet av draggning på känsliga bottnar.

Hittat borttappade fiskeredskap? Så rapporterar du!

Om du hittar övergivna fiskeredskap eller har förlorat fiskeredskap kan du rapportera det på sidan GhostGuard Länk till annan webbplats.. I GhostGuard kan du skriva in redskapets koordinater

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: