Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Vera Gustafsson är Strömstads kommuns yngsta politiker.

18-åringen som gör skillnad i kommunen

Vera Gustafsson (M), 18 år, är kommunens yngsta politiker. Hon sitter som ersättare i socialnämnden och är med i MUF (Moderata Ungdomsförbundet). Åldern är dock inget som stått i vägen för hennes politiska engagemang.

Hon har med sin ålder mötts med stor respekt och uppfattas som en jämlike. Vera ser ingen skillnad på att vara en ung eller äldre politiker. Samtidigt vill hon genom sitt arbete leda väg för andra yngre att engagera sig och se vikten av en sund åldersfördelning inom politiken.

Ett ämne Vera brinner för lite extra är frågan om aktiviteter och gemenskapsmöjligheter för äldre. Kommunens nya gemenskapssamordnare är något hon slagit ett extra slag för. Hon tycker det är enormt bra att någon knyter samman äldre med samhället.

Vera tycker att det första steget för att ungas röster ska höras är att rösta i valen. Hon anser att skolan behöver bli bättre på att få folk att förstå innebörden av vad demokrati faktiskt är.

– Hade demokrati fungerat till fullo och varit så bra som den kan vara hade det inte varit så märkvärdigt att en 18-åring är politisk aktiv. Kompetens och engagemang har varken med ålder eller kön att göra, men sakkunskaper tillhör politiken. Där har unga politiker mer kunskap om specifika samhällsfrågor av betydelse för framtiden, säger Vera.

Vart vänder man sig om man vill engagera sig politiskt men inte vet var man börjar?

– Man hör av sig till det parti man tillhör. Vet man inte vilket parti man vill tillhöra kan man prata med olika ungdomsförbund, säger Vera.

Snart är det dags för EU-valet och något Vera gör tydligt är att det är viktigt att rösta, även till EU.

– Demokratin är lika viktig i Sverige som den är i EU. I Sverige skyddar vi det som är värt att skydda, det behöver vi se till att EU också gör. Därför behöver vi rösta, säger hon.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: