HJÄLPTJÄNSTER

MENY

LYSSNA

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun

452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Kulturhuset Skagerack

Kulturhuset Skagerack

Kulturhuset Skagerack är Strömstads kommuns satsning på att skapa ännu bättre förutsättningar för det lokala kulturlivet.

I det anrika societetshuset Skagerack byggt 1877 finns Strömstads eget kulturhus. Här ges utrymme för allt från teater till konstverksamhet, musik och fritidsverksamhet.

Skageracks ståtliga ljusgrå träfasad med torn och koppartak möter besökaren vid södra infarten och inloppet till södra hamnen. Byggnaden var under många år ett nav i ortens tidigare historia som havskurort, här samades societeten efter att ha ägnat sig åt hälsofrämjande bad.

Renoveringen av byggnaden har pågått i flera år och handlat mycket om att bevara och lyfta fram husets stora kulturvärde samtidigt som utrymme för modern scenkonst skapats. Skagerack ägs av kommunala bolaget AB Strömstadslokaler.

Korta fakta om Skagerack

Huset har tre våningar, kultur- och fritidsverksamhet pågår på de övre två våningarna. I undervåningen bedrivs såsom tidigare restaurangverksamhet. Lokalerna har kapacitet för cirka 600 personer. Scenen är utrustad med rigg samt ljus- och ljudanläggning. Det går att mörklägga lokalen. Skagerack rymmer flera inspirerande mindre rum och avdelningar med historiska undertoner. Under hösten 2018 öppnade även ett café i lokalerna.

Lokalen kan bokas även för privata ändamål. Bokning sker via ett särskilt bokningssystem, du hittar bokningsmöjlgheter och mer om Skagerack på: www.stromstad.se/kulturlänk till annan webbplats.

I mars 2018 invigdes det nya kulturhuset i samband med den årliga kulturfestivalen Winter Word Festival.

Verksamhetsidé

”Kulturhuset Skagerack ska erbjuda föreningsliv och kulturaktörer en arena för sina verksamheter”

Kulturhuset ska vara:

  • en mötesplats för barn, unga och vuxna
  • en plats där möten mellan människor står i fokus
  • en plats där det ges möjligheter att uppleva och att utvecklas
  • en arena för både vardagsaktiviteter och evenemang
  • öppet för både föreningsliv samt kommersiella aktörer
  • inbjuda till samarbete och bidra till samverkan mellan generationer, vara integrationsöverbyggande och tillgängligt för alla
  • en plats där kommunens besökare och invånare känner sig välkomna och där man gemensamt tar ansvar för att fylla huset med verksamheter.

Hur fyller vi kulturhuset med spännande verksamheter?

”Kulturhuset ska erbjuda föreningsliv och kulturaktörer en arena för sina verksamheter”.

Barnteater, författarfrukost, dans, utställningar och föreläsningar, föreningsmöten såväl som konserter är evenemang som lämpar sig väl i kulturhusets lokaler. För att uppmuntra kulturlivet och föreningar att använda kulturhuset för sina verksamheter så är lokalhyrorna kraftigt subventionerade av kommunen för föreningsverksamhet.
Det är också möjligt att hyra kulturhuset för privata fester och bröllop.

Delar av verksamheterna i kulturhuset riktas direkt till ungdomar genom att kommunens fritidsgård finns på plats i lokalerna. Kommunens dagliga verksamhet driver under vardagar Café Svarte Daniel i en del av huset.

Kulturhusrådet träffas

Strömstads kommun ansvarar för lokalerna och ska ombesörja att det ges förutsättningar för ett gott nyttjande av kulturhusets lokaler. Det har upprättats ett programsamråd med representanter från föreningsliv och kommun. Programsamrådets uppgift är att gemensamt diskutera möjliga program för varje säsong så att kulturhuset fylls av ett brett utbud av aktiviteter. Genom att förlägga fritidsgården till kulturhuset skapas förutsättningar för at barn och unga i högre utsträckning kan uppmuntras till deltagande i kulturprojekt. Ett mål med detta är att barn och ungdomar ska ges möjlighet att påverka kulturutbudet.

Kulturhuset utvecklas

Kulturhusrådet träffas regelbundet och i rådet tar man till vara på både föreningslivet och invånarnas önskemål av vidare utveckling av huset både innehållsmässigt vad gäller evenemang och rent praktiskt.

 

 


Kontakt

Bokningar
Klicka här för att boka lokal i kulturhuset

Övriga frågor/bokning
bokning@stromstad-bad.se

Besöksadress
Kulturhuset Skagerack
Badhusgatan 10
452 30 Strömstad

Kulturhusföreningen

Vill du vara med?

Läs mer om medlemskap och kulturhusföreningen på: www.facebook.com/stromstadskulturhus/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hittar du vad du letar efter?

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: 2020-03-16, Tove Meyer

SIDANSVARIG: Maria Kvarnbäck