Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Skee Socken Hembygdsförening

Skee Sockens hembygdsförening är en aktiv förening. Den mest kända aktiviteten är kanske berättarkvällarna i Statarlängan på Blomsholm om sommaren, men föreningen är mycket mer än så.

Skee Sockens hembygdsförening bildades 1985. Vid föreningens första möte 1986 var Torsten Torstensson ordförande. Föreningen har som mål att inventera spåren av historien och folklivet i vår bygd.

Det en aktiv förening med ett brett spektrum av aktiviteter. Bland de mest kända aktiviteterna är berättarkvällarna i Statarlängan på Blomsholm. Varje tisdagskväll om sommaren har man möjlighet att ta del av berättelserna från det området. På Blomsholm finns även en stående utställning av en gammal statarlägenhet. Här kan man se hur livet var förr i tiden. Blomsholms skeppssättning och domarring är även de värda att ta sig en närmare titt på. I statarlängan finns även våffelservering sommartid.

Andra aktiviteter är:

  • Torp- och bygdevandringar under vår och höst.
  • Gökotta i maj.
  • Grötfest i november, med underhållning.

Sockenmagasinet i Skee tillhör föreningen. Det stod från början vid Eigst Gästgiveri i Vätte kommun men flyttades till Skee.

Föreningens möteslokal är Trappe, en byggnad som ligger intill sockenmagasinet.

Samlingar

Föreningen har samlingar av olika föremål, mestadels från jordbruket och föremål som användes i hemmen förr i tiden, exempelvis gamla böcker och bruksföremål.

2000 år av historia

Där Blomsholms öppna marker idag breder ut sig färdades människor i båtar för 1500 år sedan. En kulturmiljö som fick sitt namn efter den tyska adelsmannen Anders Bloome/Blume som grundade säteriet på 1600-talet. Blomsholm kan visa upp en lång historia, från järnålder och fram till statarperioden och nutiden. Mest känd är kanske Karl XII som hade ett militärsjukhus på platsen under sina fälttåg på 1700-talet eftersom det låg vid Galärvägen, den transportled som Karl XII med 800 soldaters hjälp använde för att transportera tolv fartyg (galärer) över land och via sjöarna Strömsvattnet och Färingen till Idefjorden.

I området av Blomsholm finns bland annat Sveriges 3:e största skeppssättning, Bohusläns största gravhög Grönehög och domarring. En skyltad kulturslinga går från parkeringen vid säteriet till skeppssättningen för att sedan fortsätta upp mot domarringen och gravfälten och tillbaka till parkeringen.

Catharinaskogen

Catharinaskogen, en kortare naturstig som startar vid statarlängan och som tar dig genom den engelskinspirerande parken med anor från 1700-talet. Även om en ny generation träd och buskar har vuxit upp och av dammarna syns endast svagt spår så är det idag en skyddad biotop.

Statarlänga med café

På gården finns också en renoverad statarlänga från senare delen av 1800-talet, en av de få bevarade i länet. Byggnaden inrymmer idag servering och museum där en av de fyra lägenheterna är inredd på samma sätt som den var när den senaste stataren levde här 1938.

Kaffe- och våffelservering öppen dagligen under högsäsongen 1/7 – 15/8. Tisdagar kvällsarrangemang - se anslag!

Hitta hit

Blomsholm ligger ca 7 km nordost om Strömstad. Avfart 111 vid E6:an, följ gamla E6:an norrut, ca 200m och kör skyltning mot Blomsholm/Färingen. Parkering finns strax efter säteriet, mellan gravfälten.

Mer information om besöksmålet Blomsholm Länk till annan webbplats. (pdf, 157.1 kB)

Kontakt:
Skee Sockens Hembygdsförening
Ordförande Michael Ekman
skeehbf@hotmail.com


Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Marcus Palm