HJÄLPTJÄNSTER
Sidan är uppdaterad:
Vi värnar särskilt om alla invånare över 70 år. Det är särskilt viktig att du och dina anhöriga följer myndigheternas rekommendationer. Just nu råder besöksförbud vid våra boenden för äldre.
Pandemin är begränsande för äldre som mer än andra tvingats till nya rutiner. Kommunen har upprättat en stödtelefon för äldre med anledning av covid-19. För dig som behöver råd om handling, mediciner eller annat: ring 0526-136 87. Telefontid: 9.30-12.00 på vardagar (även mellandagarna).
Att hålla smitta borta från omsorgstagare vid kommunens olika boenden för äldre är viktigt. Största försiktighet gäller vid besök och vi provtar alla som flyttar in eller skrivs ut från sjukhus till ett boende. Detta för att utesluta smitta.
Fram till den 28 februari gäller besöksförbud vid kommunens boenden för äldre. Förbudet har utfärdats av Folkhälsomyndigheten under en period av hög allmän smittspridning i lokalsamhället. Syftet är att ytterligare hindra att smitta når utsatta äldre.
Besöksförbudet innebär att besök till personer som bor i särskilda boendeformer för äldre är förbjudet. Besöksförbudet gäller på hela boendets område och vi avråder även starkt från besök eller promenader med närstående utomhus då även det innebär en smittrisk
Under perioden när anhöriga inte kan besökas lägger vi fokus på enskilda möten och aktiviteter så mycket vi bara kan. Det finns Ipads på varje enhet och videosamtal kan ordnas. Prata med personalen på din anhörigas enhet.
När besöksförbud inte råder finns särskilda rutiner för säkra besök för anhöriga. Dessa kräver att anvisade rutiner för besök följs. Verksamheten och anhöriga har ett gemensamt ansvar för att inte sprida smittan.
Vi hoppas på anhörigas förståelse för de förhållningsregler som gäller, dessa finns för att undvika att smitta sprids bland utsatta riskgrupper. I händelse av att fall av covid-19 konstateras vid enskilda boenden kan tillfälliga besöksrestriktioner bli aktuellt.
Detta gäller vid besök på boende för äldre
(Observera att enskilda boenden kan ha kompletterande rutiner.)
Inom kommunens vård- och omsorgsverksamheter finns kunskaper, rutiner och vana att förebygga och hantera smittor av olika slag. För att hantera smittspridningen av coronavirus görs en rad kompletterande insatser:
Om misstanke om smitta finns gäller följande:
Personal inom hemtjänst och hemsjukvård är rustade för insatser till personer som har luftvägssymtom. Skyddsutrustning används enligt anvisning från Västra Götalandsregionen. Inriktningen är att personerna så långt som möjligt ska få vård i sitt eget hem eller på sina rum vid respektive boende.
Möjlighet till omvårdnad i särskilda mellanvårdsenheter finns för vårdtagare med misstänkt eller bekräftad covid-19 som inte kan klara sig i eget boende. Dessa kommer att fungera som ett korttidsboende för behövande. Vårdtagarna kan komma både från egna hem, från något av våra boenden och från sjukhuset.
Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer! De syftar till att skydda dig och våra äldre liksom till att minska smittspridningen i samhället.
Respektera restriktionerna kring besök vid våra boenden även om det är begränsande för dig och den som står dig nära.
Digitala möten minskar risken. Det kan vara trevligt att se varandra även om det inte går att träffas fysiskt. Har du en ipad, smartphone eller en dator är det möjligt att ha kontakt med anhöriga trots besöksförbud. Det finns många tillgängliga tjänster, till exempel Skype och Messenger som gör digitala möten möjliga.
Saknar du tekniken kan du få hjälp i Kommuncenter i Strömstads stadshus. Du sitter enskilt, men får hjälp med uppkopplingen. Prata med personal på boendet och kom överens om en tid som passar dina anhöriga.
Det finns en prioritering av hur personalen ska arbeta för att tillgodose de viktigaste behoven hos våra brukare. Blir många sjuka inom exempelvis omvårdnad kan personal från andra verksamhetsområden inom kommunen sättas in för att utföra arbete inom hemtjänsten eller på våra boenden.
Tillräcklig bemanning kräver att vi har vikarier! Välkommen att göra en insats! Vår bemanningscentral annonserar när det finns behov av fler vikarier. Läs mer här: www.stromstad.se/timvikarie
Västtrafik arbetar med att skapa så trygga resor som möjligt under rådande läge. Ensamåkning infördes 27 mars 2020 inom sjukresor och färdtjänstresor. Du beställer din resa som vanligt men reser ensam i fordonet. För att öka tryggheten och minska risken för smitta har Västtrafik även stängt framsätet i sina servicefordon (från och med 27 april 2020).
Mer om Västtrafiks restriktioner kring resande under pandemin
Du som är över 70 år behöver vara särskilt aktsam om din hälsa. Du omfattas av de allmänna råd som gäller för alla. Det vill säga håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma när du är sjuk. Folkhälsomyndigheten är tydlig med att du ska undvika nära kontakter där smitta kan spridas. Det betyder att du ska undvika närkontakt med andra i till exempel butiker och bussar, men gå gärna ut i friska luften! Håll avstånd till dem du träffar.
Har du möjlighet att få hjälp med till exempel handling av matvaror etcetera bör du använda dig av den. Har du fler frågor, kontakta kommunens stöd för äldre på telefon 0526-136 87.
Det finns olika sätt att få hjälp. Fråga i första hand en anhörig. Flera nätverk av frivilliga erbjuder inköp och hemkörning av varor. Kontakt kan förmedlas via kommunens stödtelefon för äldre. Frivilliggrupperna finns på Facebook och heter ”Handlingshjälpen i Strömstad” och ”Din granne i Tanum och Strömstad”. Tänk på att du har ett eget ansvar och se till att du inte lämnar ut kontouppgifter eller motsvarande till någon du inte känner.
Har du fler frågor om detta, kontakta kommunens stödtelefon för äldre 0526-136 87 mån–fre 09.30-12:00
Kan du inte lösa din situation kan du ansöka om bistånd hos kommunen. Då kan hemtjänsten komma att utföra uppgiften.
Läs mer här:
All information on this website can be translated. Please use the link "Other language" in the menu at the top.
Information about Corona from Swedisch authorities in other lanuages
Anhörig- och frivilligsamordnarna Ingela och Berith svarar i stödtelefonen för äldre
Hittar du vad du letar efter?
Tipsa EN VÄN
SENAST UPPDATERAD: , Maria Kvarnbäck
SIDANSVARIG: Maria Kvarnbäck