HJÄLPTJÄNSTER

MENY

LYSSNA

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30.

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen. Vi ser till att du får svar. Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Uppsiktskontroll för att motverka Covid-19

Miljö- och byggnämnden ansvarar för att kontrollera efterlevnaden av Folkhälsomyndighetens råd och föreskrifter för att förhindra smittspridning i samband med servering av mat och dryck. Från den 1 juli ges kommunen befogenhet att besluta om åtgärder mot en verksamhet som inte uppfyller kraven.

Reglerna gäller för matställen med sittplatser som restauranger, barer, kaféer, nattklubbar samt andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster. Samma regler gäller för inne- och uteserveringar.

Från den 1 juli övergick befogenheterna för tillsyn till kommunerna istället för Regionen. I Strömstads kommun ansvarar miljö- och byggnämnden. Lagen kommer att gälla från 1 juli till 31 december 2020.

Detta gäller:

  • Verksamheten ska se till att det inte uppstår trängsel i lokalen. Riktlinjen är att gästerna ska kunna hålla minst 1,5 meter avstånd mellan varandra. Man kan till exempel behöva flytta isär bord, markera på golv eller vidta andra åtgärder så att gästerna håller avstånd till varandra.
  • Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Bara om det är möjligt att beställa och hämta mat vid en disk utan att det blir trängsel, är detta tillåtet.
  • Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord eller, om det är möjligt utan att trängsel uppstår, sittandes vid en bardisk. Ståbord är inte tillåtna.
  • Buffé kan serveras om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel och verksamheten har utökade rutiner.
  • Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.

Löpande arbete

Strömstads kommun har utfört kontroll av verksamheter vid flera tillfällen under sommaren.

Vid besöket kontrolleras att råd och föreskrifter för att förhindra smittspridning följs. Vid identifierade brister tas kontakt med ägare eller personal för att informera och föra en dialog om hur man kan göra för att minska risken för smittspridning. Att lösa problemet direkt är önskvärt, vid behov av mer tid för en lösning återkommer inspektörerna för en uppföljande kontroll.

Om bristerna kvarstår och inte åtgärdas kan beslut om föreläggande eller förbud riktas mot verksamheterna. Det kan till exempel gälla tillfällig stängning eller begränsning av öppettider.

Informationsmaterial från branschorganisationen Visita för campingar, hotell och restauranger.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lag om tillfälliga smittskyddsåtgärderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lämna tips och anmälningar

Allmänheten kan lämna tips och anmälningar via kommuncenter eller via kommunens e-tjänst för anmälan av trängsel vid matställen.

E-tjänster och blanketter

Rubrik

Text

Rubrik

Text

Hittar du vad du letar efter?

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: 2020-08-10, Maria Isaksson

SIDANSVARIG: Maria Kvarnbäck