MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Socialförvaltningen
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30.

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen. Vi ser till att du får svar. Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till sn@stromstad.se eller ring växeln 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

*Vi återkommer till dig inom fyra arbetsdagar och meddelar att vi tagit emot din synpunkt. Efter ytterligare tio arbetsdagar meddelar vi vad vi tänker göra åt saken. För dig som valt att få svar via vanligt brev kan det ta ytterligare någon dag.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)
Fråga 1

Bilden visar deltagare kring bord och utbildare vid whiteboardtavlan. I Coronatider gäller små grupper och att hålla avstånd. Från vänster syns deltagarna Smret Kahsay, Kristina Atici, Lena Östberg (föräldrautbildare), Miriam Mosavi, Rhode Seredama och Menor Kibrom.

Kommunen fortsätter arbetet med att stärka nyanlända föräldrar i Strömstad

Under hösten har vi bland annat två pågående föräldracirklar, en på Öppna förskolan och en på Integrationscenter. Sex nya föräldracirklar är inplanerade att genomföras under våren 2021.

Eric Edlund, projektledare

– Vi har tagit fram ett föräldraskaps­stöd i studie­cirkel­form för nyanlända föräldrar, som syftar till att vägleda dem i hur det är att vara förälder i Sverige. Rättigheter, skyldigheter, kulturskillnader, socialtjänstens roll, relationen förälder-barn-förskola-skola med mera, är delar som ingår. Vi erbjuder bland annat tre olika program av föräldraskapsstöd. Programmen är framtagna för att anpassas till hur länge man har bott i Sverige. Vi har också utbildat tio gruppledare, som organisatoriskt är spridda i olika verksamheter i kommunen, säger projektledaren Eric Edlund.

Lena Östberg, en av tio föräldrautbildare

Lena Östberg är en av de tio gruppledarna som har genomfört en föräldragrupp med sju föräldrar, alla från olika länder. Till vardags jobbar hon som förskollärare vid Familjecentralen där hon också möter nyanlända, nyblivna föräldrar.

– Det är bra med en blandning av bakgrunder och kulturer så att vi kan lära av varandra. Vi når många nyanlända i Strömstad som har barn.

Kristina Atici, en av deltagarna i föräldragrupp för nyanlända

En av tidigare deltagare är Kristina Atici från Belarus.

– Jag är jätteglad över att få vara en del av föräldragruppen. Jag har fått en bättre förståelse för hur min dotter känner och agerar och tror att det har förhindrat många konflikter i familjen. Visst finns det vissa små skillnader mellan vitrysk och svensk kultur som är bra att känna till som förälder, säger hon.

Miriam Mosavi, en av deltagarna i föräldragrupp för nyanlända

Miriam Mosavi från Afganistan har varit med i en annan föräldragrupp och tycker att utbildningen är jättebra.

– Jag har lärt mig mycket, till exempel vad man kan göra tillsammans med sina barn, och har lärt känna den svenska kulturen bättre tack vare föräldragruppen, säger hon.

Bilden längst upp:
Från en föräldraträff våren 2020 syns deltagarna Smret Kahsay, Kristina Atici, Lena Östberg (föräldrautbildare), Miriam Mosavi, Rhode Seredama och Menor Kibrom.

Kontakt

Vill du eller någon du känner gå föräldrakursen?
Hör av dig till integrationscenter eller familjecentralen!

Marita Gustavsson
Integrationscenter
marita.gustavsson@stromstad.se

0526-195 86

Lena Östeberg
Familjecentralen
lena.ostberg@stromstad.se

0526-196 76

Har du frågor om projektet? Hör av dig till

Eric Edlund
Projektledare
eric.edlund@stromstad.se
076-696 08 24

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: Lena Beltramin