HJÄLPTJÄNSTER

MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.






Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)









Videomöte om Norges reseregler med utrikeshandelsminister Hallberg

Karantänsreglerna ligger kvar för norrmän som reser till Bohuslän vilket fortsätter att begränsa kontakter, handel och resor över gränsen. Möjliga svenska insatser för att främja lättnader för resor till gränsområdet stod på agendan när kommunstyrelsens arbetsutskott tillsammans med representanter för lokal besöksnäring, fastighetsägare och gränshandel under torsdagen diskuterade läget med utrikeshandelsminister Anna Hallberg. Med på mötet var också landshövding Anders Danielsson.

Syftet med mötet var att ge ministern en bild av företagens situation och lyssna in den svenska regeringens strategi i dialogen med grannlandet. Kommunstyrelsens ordförande Kent Hansson inledde mötet med att berätta om den allvarliga situation som råder i Strömstad till följd av norska reserestriktioner. 

- Många hade trott och hoppats att reglerna skulle lättas, istället befarar vi nu att det kan dröja innan läget normaliseras, sade Hansson.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg konstaterade via videolänk att effekterna av resereglerna inte bara skadar ekonomin utan också gemenskap och grannskap över gränsen. Hon sade sig oroad för samarbetet inom Norden som nu satts på prov.

- De norska gränsrestriktionerna är de mest strikta i Norden och leder de både till individuellt lidande och ekonomiskt bakslag för en lång rad företag.

Anna Hallberg framhöll att nationell eller storregional statistik över smittsläget inte är relevant vid ett ställningstagande för eller emot en gränsöppning i gränsområdet eftersom de geografiska skillnaderna inom Västra Götaland är så stora.

- En stegvis öppning har varit målet i dialogen med våra nordiska grannländer, sade Hallberg. Jag ser att det börjar lossna i fråga om Danmark, och även Finland börjar nu öppna för en lösning gentemot delar av Sverige. Att Norge öppnar upp för resor till södra Sverige är förtås ett steg i rätt riktning.

Under mötet berördes också regeringens åtgärder för företag som korttidspermitteringar och omställningsstöd. Deltagande företag konstaterade att utan tendens till lättnader i resereglerna och datum för ändring så ökar skadan och fler friställs från sina jobb. Några löften om åtgärder direkt riktade mot gränshandeln gavs inte från ministern, men Anna Hallberg påpekade vikten av att som nu få fakta om företagens specifika situation inför kommande åtgärdsarbete inom regeringen.

- Dialog med Norge behöver föras på alla nivåer menade Hallberg som uppmanade både kommunen och företagen att förmedla intrycket av de lokala företagen som flexibla och kreativa för att möjliggöra en så säker vistelse för besökare som möjligt. Att de positiva siffrorna över smittläget i Sverige med allt färre sjukfall blir kända i Norge är också viktigt.

- Vi behöver tillsammans göra vad vi kan för att underlätta för Norge att öppna upp, avslutade Hallberg som fortsätter dialogen med Norges regering. Ytterst är det förstås den norska regeringens beslut hur man vill låta sina medborgare resa. Enligt Hallberg finns dock redan idag relevanta kriterier som Folkhälsomyndigheten förmedlat till Norge att använda som underlag för en stegvis öppning mot Sverige.

Lokala insatser mot smittspridninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Detta gör Strömstads kommun

Västra Götalandsregionens statistik över smittspridninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Rubrik

Text

Rubrik

Text

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Maria Kvarnbäck

SIDANSVARIG: