Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Sveriges snabbaste fiberväg!

Den fiberkabel som nyligen lades ned på havets botten, och som kopplats ihop med StrömstaNETs kommunala fibernät, ger Strömstad nya affärsmöjligheter! Den som behöver ha den snabbaste och mest robusta digitala vägen till Storbritannien och vidare ut i världen gör klokt i att etablera sig i Strömstad.

Härom veckan sågs skeppet Edda Fjord glida in i Strömstads skärgård med sjökabeln som binder samman det Norgebaserade företaget Tampnets stora internationella fibernätverk med Strömstads stadsnät. Sjökabeln förbinder Sverige med Norge, Storbritannien och andra sidan Atlanten.

Vi tog ett snack med Anders Ohlsson Fahlgren stadsnätchef på StrömstaNET och Tobias Kristiansson, VD för de kommunala bolagen i Strömstad för att höra vad denna glada nyhet egentligen innebär.

– Det innebär att Strömstad får ett unikt fördelaktigt läge och möjlighet att attrahera nya branscher. Nu blir platsen intressant för stora datacenter, internetoperatörer och logistikföretag. Det skapar en robust infrastruktur som är bra för Västsverige och hela Sverige som får ytterligare en fiberväg ut i världen, säger Anders.

Att StrömstaNET skulle få Tampnet som kund var ingen självklarhet. Anders berättar att det var en chansning att kontakta denna stora aktör på marknaden och fråga om de var intresserade av att koppla fibernätet, som de höll på att skapa längs med Norges sydkust, till Sverige via Strömstad. Det visade sig att chansningen föll väl ut.

– Jag är stolt över alla medarbetare som fångade chansen och gjorde detta möjligt! Vi är övertygade om att detta kan resultera i nya etableringar och affärsmöjligheter. Visst är det många saker som ska till innan en större etablering, men det här är en oerhört viktig pusselbit. Nu gäller det att jobba långsiktigt mot relevanta aktörer, säger Tobias.

Sjökabeln har lagts ned med en teknik som gör låg åverkan på havsbotten med tillstånd från berörda myndigheter.

Bild: Medarbetare från de kommunala bolagen, framförallt StrömstaNET, bevakade det historiska ögonblicket när sjökabeln lades iland för att kopplas ihop med Strömstads stadsnät.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Isaksson

SIDANSVARIG: