Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.30
Torsdagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

1:a plats för Strömstads kommun i Tillväxt.

Strömstads företag bäst i länet på tillväxt!

Strömstads kommun tilldelas utmärkelsen ”Bästa Tillväxt” i Västra Götalands län 2023! Motiv: kommunen har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.

Strömstads kommun toppar bland Västra Götalands 49 kommuner när kreditupplysningsföretaget Syna rankar kommuner med bäst tillväxt. Det är boksluten från samtliga aktiebolag som granskats för att utifrån räkenskaperna ta reda på hur det går för näringslivet i landets kommuner. Utgångspunkten är företagens senast inlämnade årsredovisningar (2022).

Återhämtning efter pandemin med återanställningar och förbättrade ekonomiska resultat inom gränshandel och besöksnäring förklarar en god del av resultatet för Strömstads företag, men inte allt. Bland de 89 lokala företag som uppfyllt samtliga de tre kriterier som värderas finns både etablerade företag och nystartade i olika storlekar och i branscher utöver handel och besöksnäring.

Kommunalrådet Kent Hansson är mycket stolt över de lokala företagen.

– Många företag haft det kämpigt i spåren av Coronapandemin, med hög inflation och lågkonjunktur. Det är glädjande att de återhämtat sig så bra. Bästa Tillväxt visar att vi har livskraftiga företag med både framtidstro och tillväxtpotential inom kommunen, säger han.

Karl Stjerna, VD på Syna, betonar utmärkelsens vikt som värdemätare av det faktiska läget.

– Bästa tillväxt bygger på konkreta fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta utgår från personliga åsikter. Att Strömstad toppar i Västra Götaland är extra roligt eftersom kommunen haft betydligt mer blygsamma placeringar tidigare år, säger Stierna.

Richard Holm, näringslivsansvarig vid Strömstads kommun, hoppas på en fortsatt gynnsam utveckling.

- Den återhämtning vi sett under 2022/2023 har förutsättningar att fortsätta under 2024, även om vi inte kan räkna med samma starka tillväxt. Det finns stora osäkerheter kring konjunkturen och kostnadsläget för företagen framöver. Även han lyfter fram de lokala företagen.

– Det är framför allt de som ska ta åt sig äran över den här utmärkelsen!

Om Bästa Tillväxt:

Priset Bästa Tillväxt tilldelas sedan 2007 den kommun i varje län där företagen har bäst tillväxt. Priset delas ut årligen av kreditupplysningsföretaget Syna, som granskar bokslut från samtliga svenska aktiebolag för att utse vinnarna.

Tre kriterier mäts:

  • Andelen företag med omsättningsökning över fem procent mellan de två senaste årsredovisningarna.
  • Andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna.
  • Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen.

Av dessa tal skapas ett tillväxtindex som används för att jämföra kommunerna.

Mer om Bästa tillväxt:

Företag som toppar i Strömstad: Pdf, 111.9 kB.

Bästa tillväxt 2022 - alla kommunernas placeringar | SYNA Länk till annan webbplats.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: