HJÄLPTJÄNSTER

MENY

Kontakta OSS

KONTAKT

Strömstad kommun
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad
Växel 0526-190 00

Öppetider

Måndag-fredag
Klockan 8.00-16.30

Ställ en fråga

Lämna en synpunkt

Felanmälan

Ställ en fråga

Du är välkommen med alla sorters frågor om kommunen och den kommunala servicen.
Vi ser till att du får svar.
Om du tycker att svaret dröjer, hör av dig till kommun@stromstad.se eller ring oss på 0526-190 00.


Lämna en synpunkt

Här kan du lämna synpunkter, förslag och klagomål, men också ge oss beröm. Din synpunkt registreras i kommunens diarium. Den blir då offentlig och kan läsas av alla.

Välj vilken typ av synpunkt du vill lämna * (obligatorisk)

Marin ekologi på schemat för avgångsstudenter

Hur påverkar din solkräm livet i havet? Hur upptäcker man främmande arter tillräckligt tidigt och vad vet vi egentligen om hur alger påverkas när klimatet förändras? Allt frågor att besvara för avgångselever vid Strömstad gymnasium som genom en ny specialisering nu har möjlighet att forska på skoltid!

Elevers idéer och önskemål från forskningen samsas när avgångseleverna i NA-programmet detta läsår för första gången gör sina avslutande gymnasiearbeten på Tjärnö marina laboratorium.

Strömstad gymnasium har sedan tidigare förlagt viss undervisning till Tjärnö marina laboratorium, men sedan terminsstarten i höst är det ett fördjupat samarbete som gäller. I själva verket handlar det om en ny specialisering för årets avgångselever på skolans naturvetenskapsprogram.

Provjobbar i labb och i fält

Specialiseringen mot marinbiologi innebär fördjupande kurser i både teori och praktik – den senare utförs inom ramen för pågående forskning vid Tjärnö. Labbets projektkoordinator Christin Appelqvist är glad över samarbetet:

- Otroligt duktiga ungdomar! Några deltar i pågående forskningsprojekt, andra har kommit med egna uppslag till exjobb, berättar Christin som själv handleder några av eleverna. I praktiken är eleverna på plats på Tjärnö en dag i veckan, resten av jobbet görs vid skolan.

- Under sin tid här är det främst praktiska moment som gäller, eleverna får bland annat provjobba i vårt avancerade DNA-labb och förstås provta i fält, förklarar Christin. Tanken är att eleverna i vår ska redovisa sina färdiga arbeten för forskare på plats på Tjärnö.

Hoppas inspirera fler

Samarbetet inleddes vid terminsstarten med en visning av forskningsstationen och en föreläsning i vetenskapsmetodik.

- Det finns bara vinster med satsningen, tror Christin. Stationen investerar i tid och kunskapsdelning samt ger tillgång till labbets faciliteter. Målet är förstås att inspirera eleverna att studera vidare inom marinbiologi. Eleverna får å sin sida prova på kvalificerat vetenskapligt arbete i sin hemmiljö. Med sig i bagaget får de både kunskap om den marina miljön och erfarenhet av vetenskaplig metod.

Vetenskapsmässa hägrar

Vinsten för skolan är ännu en innehållsrik specialisering på ett av de studieförberedande programmen och en möjlighet för gymnasiet att locka naturintresserade elever till skolan. Vid gymnasiet är man förstås stolt över satsningen och vill låta eleverna synas. Tanken är att årets naturvetenskapliga gymnasiearbeten ska anmälas till Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer om Strömstad Gymnasium

Öppet hus online på Strömstad gymnasium.

Allt om skolan, utbildningsprogam, aktuella aktiviteter och information till dig som ska välja program.

Logo för Strömstad gymnasium.

Tipsa EN VÄN

My Page

SENAST UPPDATERAD: , Maria Alfredsson

SIDANSVARIG: