KONTAKT

Strömstads Kommun
Kommuncenter
0526-190 00
kommun@stromstad.se

Besöksadress
Norra Bergsgatan 23
452 80 Strömstad

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00
Avvikande öppettider

Kreativ kökspersonal klarar ökade matpriser

Ingen har väl undgått att matpriserna ökat drastiskt på sistone. Hur går det med kostnaderna för de många måltider som serveras inom kommunens verksamheter? Vi lät Malin Westling, chef för kommunens måltidsverksamhet, svara på några frågor kring kostnader och bibehållen kvalitet.

Kan kvaliteten på måltiderna inom skola, förskola och äldreomsorg behållas utan att spräcka budgeten?

– Vi har valt att inte dra ner på maten. Istället har kökscheferna och kökspersonalen arbetat hårt med att byta ut dyra varor mot billigare och har behövt vara mycket mer kreativa än vanligt. Det har ju även ibland inneburit att man med kort varsel behövt byta ut något på veckans meny. Det gäller också att vara extra uppmärksam på behov – att beställa mindre när det behövs mindre. Vi följer livsmedelsverkets rekommendationer så att maten alltid har rätt energiinnehåll. Vi har inte riktigt lyckats leva upp till målet om andelen ekologiska varor på grund av kraftig prisökning eller brist. Budgeten stäms av kontinuerligt, så att vi har kontroll, men då vi inte visste vad som väntade, drog vi över budgeten för 2022. 

Vad mer har ni gjort för att hålla nere kostnaderna för livsmedel?

– Köken har arbetat lite som man gör hemma, när något är billigare så har de köpt mer att ha i frysen. Nya köket i sjukhusfastigheten ger möjligheter att göra mer mat från grunden, vilket blir billigare. Vi gör både köttfärs- och vegetariska biffar själva och till hösten kommer vi att arbeta ännu mer med det. Vi har även provat att baka eget bröd och hoppas kunna göra det mer framöver. Vi har även jobbat aktivt för att minska matsvinnet och det kommer vi att fortsätta med.

Håller lösningarna även framöver tror du?

– Prognoserna lutar åt att priserna fortsätter stiga kommande år. Det är mycket som påverkar priserna; klimatet, råvaror, gödningsmedel, förpackningsmaterial, transporter och inte minst energi. Det kommer att bli utmaningar, men vårt mål är att alltid servera god näringsrik mat.

Tipsa EN VÄN

SENAST UPPDATERAD: , Maria Isaksson

SIDANSVARIG: